Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Orbán: EÚ sa dostala na hranice možností, nie sú peniaze na výdavky

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

K otázke migrácie maďarský ministerský predseda pripomenul, že sa členské štáty EÚ predtým dohodli, že všetky imigračné pravidlá budú prijaté len konsenzuálne.

Budapešť 30. júna (TASR) - Európska únia sa dostala na hranice svojich možností, vyhlásil v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa jeho slov v Únii nie sú peniaze na to, na čo sa míňa, a preto chce Brusel brať pôžičky, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Nekontrolovane sa míňajú obrovské sumy. Už dávno nemáme peniaze na to, na čo míňame. Preto si chcú neustále brať pôžičky. Kde sú peniaze Maďarov? Obávam sa že sú na Ukrajine," konštatoval premiér počas bruselského summitu.

Podľa slov Orbána vo štvrtok bola intenzívna diskusia o migrácii, avšak všetci účastníci sa teraz pripravujú na tému rozpočtu, pretože keď prijímali sedemročný rozpočet, zhodli sa na tom, že ho meniť nebudú. Napriek tomu je teraz predložený návrh zmeny.

K otázke migrácie maďarský ministerský predseda pripomenul, že sa členské štáty EÚ predtým dohodli, že všetky imigračné pravidlá budú prijaté len konsenzuálne. Niektoré krajiny však presadili imigračné kvóty bez konsenzu. "Chcú nás prinútiť budovať desaťtisícové tábory a getá pre migrantov. Proti tomu budeme bojovať zubami nechtami," zdôraznil Orbán.