Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán sa vo februári stretne v Moskve s Putinom. Budú hovoriť o Paksi

Na archívnej snímke Viktor Orban (vľavo) a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko sa ešte v roku 2014 zaviazalo poskytnúť Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver 12 miliárd eur.

Budapešť 16. januára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa 17. februára v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým by mal rokovať o pláne rozširovania atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. Informoval o tom dnes denník Magyar Nemzet, ktorý pripomína, že Orbán s Putinom sa naposledy stretli vlani vo februári v Budapešti.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár vo štvrtok o projekte dostavby elektrárne v Paksi povedal, že prípravy idú podľa plánov. Medzi Budapešťou a Bruselom je podľa jeho slov najspornejšou záležitosťou v súvislosti s touto investíciou otázka štátnej podpory.

Lázár podotkol, že maďarská vláda je ochotná prijať záväzok, že sumu určenú na rozšírenie atómovej elektrárne minie v súlade s európskymi normami na verejné obstarávanie.

Dohodu o spolupráci na mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo pri Moskve za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko sa v zmysle zmluvy zaviazalo poskytnúť Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver 12 miliárd eur.