Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Orbánovmu Fideszu po demonštráciách klesajú preferencie

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Vznikla situácia, s ktorou sa rozhodlo zaoberať aj jej stranícke predsedníctvo, napísal dnes spravodajský server VS.hu.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Preferencie maďarskej vládnej strany Fidesz po protivládnych demonštráciách v uplynulých týždňoch relatívne výrazne klesli. Vznikla situácia, s ktorou sa rozhodlo zaoberať aj jej stranícke predsedníctvo, napísal dnes spravodajský server VS.hu.

Podľa prieskumu inštitútu Nézöpont klesla podpora Fideszu v novembri z 32 na 29 percent, podľa inštitútu Ipsos dokonca z 35 na 30 percent.

Vedenie strany nemusí mať teda vážnejšie obavy - celoštátne voľby budú najbližšie až o tri a pol roka, píše server. Napriek tomu však viacerí členovia predsedníctva dospeli k názoru, že po protestoch, ktoré sa rozšírili po snahe vlády zaviesť zdanenie internetu a po kauze zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov do USA kvôli korupcii, je nutné sa situáciou zaoberať. Predsedníctvo Fideszu zasadne na budúci týždeň.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného politika vládnej strany je znepokojujúce to, že do ulíc vyšli aj sympatizanti Fideszu. Situáciu komplikuje i víkendová prehra Fideszu v doplňujúcich voľbách v budapeštianskej mestskej časti Újpest.

"Tieto javy nemožno ignorovať. Situácia je teraz iná, ako bola v roku 2011 pri demonštrácii odborárov ozbrojených zložiek, alebo v roku 2012, keď protestovali študenti vysokých škôl," zdôraznil politik pre VS.hu s poznámkou, že vtedy bolo jasné, voči ktorým skupinám je potrebné urobiť gesto.

"Pri terajšej vlne nespokojnosti, ktorá je širšia a všeobecnejšia, je ťažšie definovať, koho by bolo potrebné zmieriť," spresnil nemenovaný člen vedenia Fideszu.