Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán ide po Putinovej návšteve do Varšavy

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán navštívi vo štvrtok Varšavu, kde sa stretne s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou.

Budapešť 18. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán navštívi vo štvrtok Varšavu, kde sa stretne s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski v reakcii na utorňajšiu návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti dnes vyhlásil, že najdôležitejšia je jednota západného sveta v sankciách vynútených ruskou agresiou.

Podľa agentúry MTI Komorowski po rokovaní poľskej rady pre národnú bezpečnosť na novinársku otázku týkajúcu sa Putinovej schôdzky s Orbánom povedal, že ešte nedávno niektorí poľskí politici považovali Budapešť za svoj vzor. "Možno by bolo vhodné prehodnotiť tento názor," dodal prezident.

Kopaczová sa podľa jeho slov iste opýta Orbána na schôdzku s Putinom.

Podľa internetovej stránky denníka Népszabadság sa k Orbánovi kriticky vyjadril aj poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna. V rozhovore pre poľský štátny rozhlas v utorok vyhlásil, že maďarský premiér bude musieť po stretnutí s Putinom vo Varšave vysvetliť, ako chápe spoluprácu v rámci Európskej únie a európsku energetickú solidaritu.

Schetyna vyjadril názor, že Maďarsko má právo na vedenie suverénnej politiky, avšak takto je to veľmi riskantné. Orbán za to podľa neho zaplatí vo voľbách.