Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán: Ilegálnych migrantov zadržíme a vyhostíme

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Narušiteľom hraníc hrozí podľa maďarského premiéra viacročné väzenie.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Maďarsko neuzatvára hermeticky svoje hranice, ale chce jednoducho vynútiť, aby boli dodržiavané aj doteraz platné zákony. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre maďarskú komerčnú televíziu TV2 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý v súvislosti so sprísnením podmienok prisťahovalectva platným od dnešnej polnoci zdôraznil, že ilegálnych migrantov budú zatvárať a vyhosťovať z krajiny.

Orbán podotkol, že aj doposiaľ platilo, že hranice štátu je možné prekročiť iba na vyznačených hraničných priechodoch. "Polícia narušiteľov hraníc zadrží, hrozí im viacročné väzenie a vyhostenie z krajiny," dodal premiér, podľa ktorého na zábranách na hraniciach budú tabule s informáciou, kde je najbližší hraničný priechod, na ktorom bude možné podať žiadosť o azyl.

"Ak niekto bude tvrdiť, že je utečenec a žiadosť o tento štatút nepodal v Srbsku, tak ho odmietneme, pretože Srbsko je bezpečná krajina," podotkol predseda vlády s poznámkou, že preto bude pomer vrátených migrantov do Srbska veľmi vysoký.

Premiér zopakoval svoj postoj, že migranti prechádzajúci Maďarskom sa nezastavia ani v Rakúsku a pokračujú ďalej do Nemecka, pretože im nejde o bezpečnosť a o záchranu života, ale o nemecký spôsob života.

"Európania si pre túto životnú úroveň už svoje odpracovali a nikto nemôže očakávať, že sa ňou podelia s ľuďmi, ktorí už nemajú ohrozený život. Ak Európa vpustí migrantov, potom vzniknú paralelné spoločnosti. Súťaž medzi dvoma civilizáciami európski kresťania napokon prehrajú," zdôraznil Orbán ktorý nevylúčil, že vláda v utorok vyhlási výnimočný stav v súvislosti s migráciou.