Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Orbán k chanuke: Maďarsko je ostrovom pokoja, kde židia žijú v bezpečí

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Chanukové sviečky zapálené v najtemnejších dňoch v roku sú pripomienkou toho, že ani tá najdlhšia noc nemôže trvať večne a že aj tie najťažšie časy sa musia raz skončiť, napísal Viktor Orbán.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok pri príležitosti začiatku židovského Sviatku svetiel (Chanuka) listom pozdravil židov žijúcich v Maďarsku. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Chanukové sviečky zapálené v najtemnejších dňoch v roku sú pripomienkou toho, že ani tá najdlhšia noc nemôže trvať večne a že aj tie najťažšie časy sa musia raz skončiť," napísal Orbán. Dodal, že toto posolstvo je obzvlášť aktuálne teraz, keď antisemitizmus je na vzostupe v celej Európe, v dôsledku čoho sú napádaní nevinní ľudia len kvôli ich pôvodu a viere.

"Mám z toho dobrý pocit, že aj v týchto ťažkých časoch je Maďarsko ostrovom mieru vo svete, kde môžu všetci naši židovskí spoluobčania žiť v bezpečí a oslavovať," podčiarkol premiér, ktorý zaželal, "aby nám zázrak Chanuky priniesol všetkým dlho očakávaný mier!"

Veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman 30. novembra kritizoval maďarskú vládu za kampaň, ktorej terčom je aj Alexander Soros, súčasný prezident Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF). Podľa amerického diplomata síce maďarská vláda deklaruje nulovú toleranciu voči antisemitizmu, realita je však iná.

Orbánova vláda 18. novembra spustila kampaň s plagátom, na ktorom je fotografia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a Alexandra Sorosa, syna amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, s nasledovným sloganom: "Netancujme, ako oni pískajú."

"Niektorí predstavitelia v Maďarsku radi vyhlasujú, že v tejto krajine netolerujú antisemitizmus a hovoria, že na Židov v uliciach nikto neútočí, môžu sa tu teda cítiť bezpečne," povedal Pressman na budapeštianskom festivale židovských a izraelských filmov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)