Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Premiér Orbán nariadil ministrovi vnútra prekaziť konferenciu rasistov

Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda sa už 23. septembra oficiálne dištancovala od predmetnej medzinárodnej konferencie rasistických aktivistov.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán nariadil dnes ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby využil všetky dostupné zákonné prostriedky na prekazenie medzinárodnej konferencie, ktorej dejiskom by v dňoch 3.-5. októbra mala byť Budapešť z iniciatívy extrémistickej organizácie National Policy Institute so sídlom v USA.

Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na šéfa tlačovej kancelárie premiéra Bertalana Havasiho.

Maďarská vláda sa už 23. septembra oficiálne dištancovala od predmetnej medzinárodnej konferencie rasistických aktivistov.

Podujatie pripravuje americký National Policy Institute, pričom medzi avizovanými účastníkmi nemal chýbať ani ideológ ruskej ultrapravice Alexandr Dugin či poslanec maďarského parlamentu Márton Gyöngyösi, ktorý v minulosti pobúril celé politické spektrum krajiny návrhom, aby zostavili zoznam Židov pôsobiacich v maďarskej vláde a zákonodarnom zbore.

"Maďarská vláda sa výslovne dištancuje od všetkých xenofóbnych a diskriminujúcich organizácií, ktoré urážajú menšiny pre ich náboženstvo alebo etnický pôvod, teda aj od plánovanej radikálnej konferencie. Extrémistické kruhy by chceli zneužiť túto konferenciu na poškodenie chýru Maďarska v očiach medzinárodnej verejnosti, čo je neakceptovateľné," uviedol pred piatimi dňami rezort zahraničných vecí v Budapešti.

National Policy Institute, založený v roku 2005, patrí v USA medzi organizácie blízke rasistom, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy.

Alexandr Dugin, ktorý bol donedávna profesorom sociológie na slávnej Lomonosovovej univerzite v Moskve, zaujal radikálnymi postojmi k ukrajinskej problematike. Je stúpencom ideológie neoeurazianizmu, ktorý sa opiera o veľkoruské ambície a nepriateľstvo voči Západu. Médiá ho nezriedka označujú za muža, ktorý politicky ovplyvňuje prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina.