Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Krajiny strednej Európy chcú mať vplyv na dianie v EÚ

Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie po rokovaní v Budapešti 3. januára 2018. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér podotkol, že zatiaľ čo ekonomiky krajín strednej Európy fungujú, prisťahovalecká politika Únie zjavne zlyhala.

Budapešť 3. januára (TASR) - Stredoeurópske hospodárske modely fungujú, tunajšie krajiny zohrávajú stabilizačnú úlohu v Európskej únii, preto chcú mať náležitý vplyv na jej záležitosti, povedal v stredu v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s novým predsedom poľskej vlády Mateuszom Morawieckým.

Maďarský premiér podľa agentúry MTI podotkol, že zatiaľ čo ekonomiky krajín strednej Európy fungujú, prisťahovalecká politika Únie zjavne zlyhala.

"Hranice treba naďalej chrániť, migráciu treba zastaviť a pomoc treba poskytnúť tam, kde je to potrebné," povedal Orbán.

V dvojstranných vzťahoch Maďarska a Poľska sa v nadchádzajúcom období podľa slov maďarského ministerského predsedu dostanú do popredia veľké projekty, z ktorých vyzdvihol rozvoj severojužnej energetickej a dopravnej infraštruktúry.

Morawiecki v súvislosti s utečeneckou otázkou vyjadril presvedčenie, že členské štáty EÚ majú mať právo na to, aby sa rozhodli, s kým chcú ich občania spolunažívať. Zdôraznil, že Poľsko má rovnaký postoj k migračnej kríze ako Maďarsko.

O zoskupení Vyšehradská štvorka (V4) poľský premiér povedal, že jeho krajiny sú súčasťou EÚ a prispievajú k jej rastu i stabilite. "Veríme v hodnoty EÚ, chceli by sme ju spoločne budovať," dodal Morawiecki.

Orbán v reakcii na novinársku otázku oznámil, že ešte v tomto mesiaci sa vo Viedni stretne s novou rakúskou vládou. Ako dodal, bude sa snažiť vybudovať úzke vzťahy s rakúskym kabinetom. Premiéri Maďarska a Poľska deklarovali záujem na prehĺbení vzťahov s ďalšími krajinami regiónu, avšak vylúčili prípadné rozširovanie vyšehradského zoskupenia.

Na vyše hodinovej tlačovej konferencii, ktorú dekorovali národnými vlajkami Maďarska a Poľska, pričom vlajka EÚ chýbala, sa ani jeden z premiérov týchto členských krajín Únie nezmienil o vlaňajšom decembrovom aktivovaní článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku v reakcii na porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta.