Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V. ORBÁN: Krehký mier na Ukrajine je lepší než vojna

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

"Ide o skutočnú vojnu. Som na strane mieru a to je aj záujmom všetkých Maďarov," uviedol maďarský premiér.

Budapešť 13. februára (TASR) - Aj krehký mier je lepší než vojna, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v súvislosti so štvrtkovou dohodou z Minska o prímerí na východe Ukrajiny.

Premiér v pravidelnom piatkovom rozhovore pre maďarský štátny rozhlas povedal, že na Ukrajine je nádej na prímerie, ale situácia je naďalej krehká. "Ide o skutočnú vojnu. Som na strane mieru a to je aj záujmom všetkých Maďarov," dodal.

Orbán dnes odcestoval do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Možným cieľom jeho návštevy je podľa pozorovateľov obnova vzájomnej dôvery po vlaňajšom prerušení dodávok plynu z Maďarska na Ukrajinu. Aktuálnou otázkou, ktorá zaujíma predsedu maďarskej vlády, je aj branná povinnosť Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti.

V utorok 17. februára pricestuje do Budapešti ruský prezident Vladimir Putin. Orbán v tejto súvislosti podotkol, že pozval Putina a teší sa na jeho návštevu. Ruského prezidenta označil za kontroverzného, ale uznávaného hráča európskej politiky.