Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko-azerbajdžanská spolupráca má obrovský potenciál

Viktor Orbán Foto: TASR/Martin Baumann

Maďarský premier to vyhlásil v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Azerbajdžanu.

Baku/Budapešť 6. marca (TASR) - Maďarsko-azerbajdžanská spolupráca má obrovský potenciál, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý sa v Baku v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Azerbajdžanu stretol s prezidentom Ilhamom Alijevom.

"Maďarsko vníma hospodárske problémy vzniknuté cenami ropy, pričom ale s uznaním sleduje, ako sa Azerbajdžan vyrovnáva s novou situáciou. V hospodárskej politike už nemožno pokračovať tak, ako predtým. Každý sa musí prispôsobiť novej situácii, v tom by mohlo byť Maďarsko dobrým partnerom, v spolupráci by mohlo poskytnúť svoje poznatky okrem iného v poľnohospodárstve, v informačných technológiách a energetiky," cituje agentúra MTI Orbána.

Premiér ocenil úspechy tejto ázijskej krajiny v oblasti Kaukazu v uplynulých rokoch, ktoré podľa jeho slov priniesli Azerbajdžanu uznanie a prehĺbili jeho medzinárodný význam. "Je to stabilná, vypočítateľná a úspešná krajina, ktorá je odhodlaná prispievať k spolupráci medzi Východom a Západom," zdôraznil Orbán.

Podľa Alijeva Maďarsko je blízkym priateľom jeho krajiny, vzájomné vzťahy majú strategický charakter. "Maďarsko zohráva dôležitú úlohu v rozvoji spolupráce medzi Európskou úniou a Azerbajdžanom. Dúfame, že aj v budúcnosti bude podporovať tento proces," dodal.

Prezident Azerbajdžanu zdôraznil, že jeho krajina má značné zásoby zemného plynu, ktoré je možné využiť v záujme energetickej bezpečnosti a diverzifikácie zdrojov, čo môže vzťahy Azerbajdžanu s európskymi krajinami posilniť. Podotkol, že Azerbajdžan má záujem o skúsenosti Maďarska v oblasti poľnohospodárstva.

Alijev ocenil, že Maďarsko vedie nezávislú politiku, ktorej cieľom je slúžiť výhradne záujmom maďarského ľudu, tak v zahraničnej, ako aj v domácej politike. Vyjadril názor, že Maďarsko dobre zvládlo ekonomickú krízu.