Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: Maďarsko chce pomôcť návratu prenasledovaných kresťanov

Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Maďarský premiér tak reagoval aj na kritiku z Bruselu, že Maďarsko nie je v otázke prisťahovalectva solidárne.

Budapešť 12. októbra (TASR) - Európska únia sa snaží nanútiť členským štátom prisťahovaleckú politiku, ktorá umožňuje príchod nebezpečných extrémistov do Únie. Postojom Maďarska však je, že lepšie je pomoc poskytnúť tam, kde je potrebná, než dovážať problémy do Európy, povedal dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Budapešti na medzinárodnej konferencii o prenasledovaní kresťanov vo svete.

Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že maďarská pomoc smeruje k tomu, aby sa prenasledovaní kresťania mohli vrátiť do svojej vlasti.

"My Maďari chceme, aby kresťania zo Sýrie, Iraku či Nigérie sa čo najskôr mohli vrátiť tam, kde ich predkovia žili niekoľko storočí. Toto vnímame ako prejav solidarity," konštatoval Orbán na podujatí nazvanom Hľadanie odpovedí na dlho zastieranú krízu. Premiér tak reagoval aj na kritiku z Bruselu, že Maďarsko nie je v otázke prisťahovalectva solidárne.

Skupina európskych duchovných a politických vodcov sa podľa neho snaží vytvoriť zmiešané spoločenstvo, ktoré by v priebehu niekoľkých generácií úplne zmenilo kultúrnu a etnickú tvár kontinentu, ale aj jeho kresťanskú identitu. Maďarsko však robí úplný opak. "Robíme to, čo podľa miestnych kresťanských vodcov robiť musíme, čo je pre nimi vedené spoločenstvá teraz najdôležitejšie: pomáhame im k návratu," dodal ministerský predseda s poznámkou, že najlepšou formou pomoci je poskytnúť zdroje tamojším spoločenstvám prenasledovaných kresťanov.

Najväčšou hrozbou v súčasnosti je podľa Orbána ľahostajné mlčanie európskej elity, ktorá popiera kresťanské korene. "Osud kresťanov na Blízkom východe by mal Európu upozorniť na to, že to, čo sa stalo tam, sa aj napriek tomu, že dnes sa to zdá byť nepredstaviteľné, môže stať aj u nás," podčiarkol.

Predseda maďarskej vlády vyhlásil, že je faktom, že kresťanstvo je dnes najprenasledovanejším náboženstvom. V 108 krajinách sveta trpí nejakou formou prenasledovania 215 miliónov kresťanov. "Z piatich prenasledovaných ľudí pre svoje náboženstvo sú štyria kresťania a v roku 2015 v Iraku každých päť minút zavraždili jedného kresťana pre jeho vieru," dodal.

Podotkol, že o týchto udalostiach sa hovorí v medzinárodných médiách málo a takmer vôbec neexistujú politické prejavy odsudzujúce uvedené činy. Svet ich ale musí spoznať a pochopiť, že súčasné prenasledovanie kresťanov naznačuje globálne procesy a že ide o budúcnosť európskej formy života a európsku identitu.

Orbán vyzval európskych politikov, aby odložili nabok politickú korektnosť a opatrnosť v ľudskoprávnych otázkach a aby urobili všetko pre ochranu prenasledovaných kresťanov. Pripomenul, že vlani jeho vláda zriadila post zástupcu štátneho tajomníka na boj proti prenasledovaniu kresťanov a že Maďarsko pomáha obnoviť domy a kostoly kresťanských spoločenstiev. Prostredníctvom Ekumenickej charitatívnej organizácie (Ökumenikus Segélyszervezet) stavajú spoločenské domy v Iraku, Sýrii a Libanone.