Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V. Orbán nechce unáhliť vstup Maďarska do eurozóny

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa maďarskej ústavy platidlom maďarského hospodárstva je forint a k zmene základného zákona je potrebná dvojtretinová väčšina, pripomenul maďarský premiér.

Budapešť 29. februára (TASR) - Diskusiou budúcich rokov bude, či Maďarsko chce prehĺbiť eurointegráciu v rámci akýchsi "spojených štátov európskych" a v rámci nich k eurozóne, alebo bude naďalej viesť samostatnú hospodársku a národnú politiku. Vyhlásil to dnes v Budapešti na pôde ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov pred vedúcimi maďarských misií predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera hvg.hu premiér povedal, že v tejto otázke nechce zaujať stanovisko, avšak pripomenul, že podľa maďarskej ústavy platidlom maďarského hospodárstva je forint a k zmene základného zákona je potrebná dvojtretinová väčšina.

Orbán v prejave chválil výkon maďarskej ekonomiky a zdôraznil, že výrazný podiel na ňom má práve maďarská diplomacia. Pripomenul, že v roku 2015 maďarský export stúpol medziročne o 7,4 %. Investície prichádzajúce do Maďarska vlani lámali rekordy, od zmeny režimu do polovice roka 2015 ich prišlo za 80 miliárd eur, z toho iba vlani v hodnote 6 miliárd eur.

Ministerský predseda vyzval diplomatov, aby povzbudzovali a prinášali ďalších zahraničných investorov.