Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

MOLNÁR: Orbán má pravdu, Maďarsko napadli, ale jeho kamaráti z Fideszu

Maďarský premiér Viktor Orbán, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán má pravdu, keď tvrdí, že nezávislosť Maďarska napadli. Urobili to však jeho kamaráti - politici z Fideszu, tvrdí poslanec Európskeho parlamentu Csaba Molnár.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán má pravdu, keď tvrdí, že nezávislosť Maďarska napadli. Urobili to však jeho kamaráti - politici z Fideszu, vyhlásil dnes v Budapešti podpredseda opozičnej Demokratickej koalície a poslanec Európskeho parlamentu Csaba Molnár.

Podľa agentúry MTI Molnár vyjadril názor svojej strany: štvrtková správa o tom, že štát kúpi Budapest Bank, naznačuje, že "ešte existuje politik Fideszu, ktorý nedostal dosť z verejného majetku".

V súvislosti s tvrdením vlády, že je národným záujmom dostať väčšinu bankového systému do maďarských rúk, podpredseda DK zdôraznil, že európske skúsenosti ukazujú opačné tendencie. Ako príklad uviedol systém bánk v Slovinsku, Bielorusku a v Turecku, kde kvôli významnému majetkového podielu štátu v bankách museli na ich konsolidáciu použiť obrovské balíky štátnej pomoci.

Molnár podotkol, že Orbán bol práve tým, ktorý nerozumne "hodil Maďarsko Rusku" v súvislosti s rozšírením atómovej elektrárne v Paksi, pričom ruský prezident Vladimir Putin neprejavil kúsok vďaky ani tým, že by maďarského premiéra vopred upozornil na zastavenie projektu výstavby plynovodu Južný prúd.

Terčom útokov zo zahraničia je národná nezávislosť Maďarska, konštatoval dnes v pravidelnom piatkovom rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió Orbán, podľa ktorého jeho najdôležitejšou úlohou je ubrániť nezávislosť krajiny.

"Nie sme ochotní - ani ja osobne - byť z poverenia niektorej cudzej krajiny akýmsi 'miestokráľom' v Maďarsku," zdôraznil Orbán.