Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko ochráni svoje hranice na 100 percent

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Viktor Orbán sa vyslovil za stabilitu Turecka a podporil aj súčasného prezidenta tejto krajiny Recepa Tayyipa Erdogana.


Sao Paulo/Budapešť 23. augusta (TASR) - Maďarsko na 100 percent ochráni vlastné štátne hranice, a to aj vtedy, ak Ankara realizuje svoju hrozbu a vpustí na starý kontinent masy migrantov. V rozhovore pre brazílske periodikum Folha de S. Paulo to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

"Európske krajiny nedokážu dodržať vlastný prísľub daný Turecku," poznamenal predseda maďarskej vlády na margo prípadného zavedenia bezvízového režimu pre občanov krajiny polmesiaca, ktoré označil za "nemožné".

Podľa jeho slov ide o "obrovský problém, citlivú otázku", avšak osobne sa hrozieb Ankary neobáva.

"Turecko to nemôže urobiť, pretože maďarská štátna hranica je vstupnou bránou do Európy, a my ju na 100 percent ochránime,"
zdôraznil.

Viktor Orbán sa vyslovil za stabilitu Turecka a podporil aj súčasného prezidenta tejto krajiny Recepa Tayyipa Erdogana. "Ak v Turecku nebude stabilita, bude to problém pre celý región. Musíme podporovať tureckú vládu," podčiarkol. Zároveň však naznačil, že prípadné uplatnenie trestu smrti, ktoré zvažuje vládny kabinet v Ankare v súvislosti so zmareným pokusom o štátny prevrat z 15. júla 2016, by pre eurázijskú krajinu znamenalo odklon od cesty do Európskej únie.

Brazílske noviny pripomenuli skoršie Orbánove slová o tom, že pre Európsku úniu je najlepšia zahraničná politika amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Na tento postoj sa podľa periodika spýtal hosťa z Budapešti na nedeľňajšej recepcii v Riu de Janeiro aj šéf brazílskej diplomacie, ktorému ho Viktor Orbán podľa tlačovej agentúry MTI potvrdil slovami: "Áno, Trumpova zahraničná politika by pre nás bola najlepšia. Demokrati sa domnievajú, že netreba kontrolovať vstup migrantov do Európy, a to je veľmi nebezpečné. Trump sa zastáva kontroly prisťahovalcov. Ďalej je proti budovaniu demokracie v iných krajinách, a v tom s ním súhlasím."

Na otázku, či by príchod utečencov nepomohol pri riešení demografických problémov v Európskej únii, Viktor Orbán odpovedal jednoznačne: "Nikdy. Oni môžu spôsobiť vážnejší problém, pretože budujú v Európe paralelnú spoločnosť. Migranti prichádzajú s odlišným ponímaním kultúry a tieto paralelné spoločnosti sú nebezpečné a destabilizujú krajiny EÚ. Chceli by sme, aby sa maďarský národ zachoval ako charakterom integrovaná spoločnosť."

Viktor Orbán patrí medzi prominentných návštevníkov Olympijských hier 2016, ktoré sa v nedeľu večer miestneho času skončili v Riu de Janeiro. Svoj pobyt v Brazílii využil na propagáciu kandidatúry maďarskej metropoly Budapešť, ktorá sa uchádza o usporiadanie OH v roku 2024.

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil v Ankare význam stability Turecka

Európa vrátane Maďarska má nepochybne záujem na tom, aby Turecko bolo stabilnou krajinou. V Ankare to dnes pre tlačovú agentúru MTI vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Podľa jeho názoru by v opačnom prípade mohla Európa čeliť dramatickému zvýšeniu tlaku migrantov a balkánskou trasou by sa opäť pokúšali dostať ďalej na starý kontinent masy ilegálnych prisťahovalcov. To by znamenalo aj značný tlak na južné hranice Maďarska, kde by sa opäť mohli zopakovať scény známe z vlaňajšej jesene.

Maďarský minister zahraničných vecí zdôraznil, že treba odmietnuť všetky pokusy o destabilizáciu Turecka. V duchu toho Maďarsko odsúdilo zmarený pokus o štátny prevrat v krajine polmesiaca z 15. júla. Každý, kto útočí na stabilitu Turecka, ohrozuje bezpečnosť Európy, konštatoval.

Za škodlivú označil hosť z Budapešti kritiku pátrania po zodpovedných za pokus o puč, ktorá zaznieva zo zahraničia. Pokus o vojenský puč je vážna záležitosť, preto si vyžaduje i vážnu reakciu. Treba rešpektovať odpovede demokraticky zvoleného prezidenta a vlády na spomínané udalosti, podčiarkol Péter Szijjártó.

Priateľ zostáva i v ťažkých časoch priateľom, pripomenul minister a dodal, že dobré vzťahy s Tureckom si vyžaduje nielen dohoda týkajúca sa migrantov, ale aj boj proti džihádistom z Islamského štátu alebo spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

Šéf maďarskej diplomacie vyzdvihol tri dôvody pre mimoriadnu úlohu Turecka z hľadiska európskej bezpečnosti, a to otázku prisťahovalectva, usporiadania pomerov v Sýrii a boja proti medzinárodnému terorizmu.

Hosť z Budapešti prisľúbil, že v súlade so žiadosťou tureckej strany preskúmajú, či niektoré organizácie pôsobiace na maďarskom území neohrozujú stabilitu Turecka, respektíve nespolupracujú s inými subjektmi vykonávajúcimi podvratnú činnosť. Ak by sa to potvrdilo, podnikne Maďarsko potrebné kroky.

Szijjártó informoval, že Ankara podporí kandidatúru Maďarska do Rady OSN pre ľudské práva, hovoril aj o snahe zintenzívniť bilaterálnu hospodársku a obchodnú spoluprácu a prezradil, že sa počas jeho návštevy pracovalo aj na príprave vrcholného rokovania na dvojstrannej úrovni. Maďarský premiér Viktor Orbán by mal Turecko navštíviť buď ešte v tomto roku alebo v roku 2017.

Minister zahraničných vecí, ktorého návšteva Turecka sa niesla v znamení vyjadrenia solidarity s tamojšími mocnými, rokoval nielen s rezortným partnerom Mevlütom Čavušogluom, ale navštívil aj sídlo parlamentu bombardovaného pučistami a absolvoval prijatie u tureckého premiéra Binaliho Yildirima a predsedu zákonodarného zboru Ismaila Kahramana.