Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko je zainteresované na normalizácii vzťahov EÚ s Ruskom

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský ministerský predseda zdôraznil, že Budapešť sa bude aj naďalej usilovať o to, aby vzťahy medzi ruským a maďarským ľudom boli čo najpriateľskejšie.

Moskva 17. februára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že Maďarsko je zainteresované na normalizácii vzťahov Ruska s Európou. Ich stretnutie sa uskutočnilo v Putinovej rezidencii v Novo-Ogariove pri Moskve.

"My všetci sme zainteresovaní na tom, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Európou normalizovali. Zodpovedá to maďarským záujmom," uviedol Orbán podľa agentúry TASS.

Maďarský ministerský predseda zdôraznil, že Budapešť sa bude aj naďalej usilovať o to, aby vzťahy medzi ruským a maďarským ľudom boli čo najpriateľskejšie.

Ruský prezident na schôdzke vyjadril spokojnosť s kvalitou a charakterom vzťahov s Maďarskom, aj keď priznal pokles v obchodno-ekonomickej spolupráci. Putin označil Maďarsko za dávneho a spoľahlivého partnera Ruska a vyjadril nádej, že spoločné plány oboch krajín, dohodnuté počas jeho vlaňajšej návštevy v Maďarsku, budú napredovať a realizovať sa.

Počas minuloročnej Putinovej návštevy v Maďarsku sa hovorilo o spolupráci oboch krajín v plynárenskej oblasti, a to aj v kontexte situácie, keď sa Rusko vzdalo projektu na výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream). Hovorilo sa aj o výstavbe dvoch nových blokov maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi, o spolupráci v poľnohospodárstve a zdravotníctve, ako aj o sankciách uvalených Európskou úniou na Rusko v dôsledku jeho politiky voči Ukrajine.

Zástupcovia oboch krajín počas Putinovej návštevy v Budapešti podpísali päť dohôd: o otvorení nového maďarského konzulátu v Kazani, spolupráci vo vysokom školstve, zdravotníctve, jadrovej energetike a o spolupráci medzi regiónmi.