Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko nepodporí prípadné sankcie EÚ voči Poľsku

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Nová poľská vláda sa stala terčom kritiky po kontroverzných zmenách zákonov o ústavom súde a verejnoprávnych médiách.

Budapešť 8. januára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes vyhlásil, že Maďarsko by nikdy nepodporilo prípadné sankcie Európskej únie voči Poľsku. Budapešť by takúto snahu v EÚ vetovala, naznačil podľa agentúry Reuters.

"Európska únia by nemala uvažovať o uplatnení nejakých sankcií voči Poľsku, pretože to by si vyžadovalo jednomyseľné rozhodnutie a Maďarsko nikdy žiadne sankcie voči Poľsku nepodporí," povedal Orbán pre maďarský verejnoprávny rozhlas.

Nová poľská vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa stala terčom kritiky po kontroverzných zmenách zákonov o ústavom súde a verejnoprávnych médiách. Európska komisia bude v tejto súvislosti na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo štvrtok uviedol, že Brusel rokuje s Varšavou o dvoch veľmi kritizovaných zákonoch, je však nepravdepodobné, že by EÚ prikročila k akýmkoľvek sankčným opatreniam.

Orbán sa v stredu stretol s predsedom PiS Jaroslawom Kaczynským, podľa Reuters v zjavnej snahe o posilnenie vynárajúceho sa euroskeptického tábora v strednej Európe.