Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Orbán sa musí ospravedlniť Merkelovej, tvrdí liberál Fodor

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský rezort diplomacie dnes oznámil, že Orbánove piatkové slová reagujúce na Merkelovú zle pochopili v Nemecku.

Budapešť 21. mája (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán sa ešte dnes musí ospravedlniť nemeckej kancelárke Angele Merkelovej za svoje vyjadrenia, v opačnom prípade spôsobí nenapraviteľné škody maďarskému hospodárstvu, píše sa vo výzve zakladateľa liberálnej maďarskej strany Liberálisok (Liberáli) Gábora Fodora.

Vo výzve zverejnenej na internetovej stránke maďarskej komerčnej televízie ATV Fodor vyhlásil, že každému politikovi sa stane, že formuluje nešťastne. V takom prípade treba okamžite odvolať vyjadrenia, ktoré možno zle interpretovať a ospravedlniť sa za chybu.

"Maďarský premiér dlhuje už niekoľko dní ospravedlnenie. Ak to neurobí, ohrozí tak budúcnosť maďarskej ekonomiky," dodal.

Maďarský rezort diplomacie dnes oznámil, že Orbánove piatkové slová reagujúce na Merkelovú zle pochopili v Nemecku. Podľa ministerstva maďarský premiér reagoval iba na kandidáta na post nemeckého kancelára - opozičného sociálneho demokrata Peera Steinbrücka, ktorý nedávno hovoril o možnom vylúčení Maďarska z EÚ.

Merkelová v Berlíne kritizovala minulý týždeň ústavné zmeny, ktoré boli zrealizované v Maďarsku. Orbán sa ohradil, avšak nielen voči kritike, ale aj voči tomu, čo označil za skrytú narážku na okupáciu Maďarska hitlerovskými vojskami v roku 1944.

"Nemci už poslali kavalériu do Maďarska - a to vo forme tankov. Nech neposielajú, to je naša prosba. Nebol to dobrý nápad, neosvedčil sa," konštatoval Orbán, čo vyvolalo medzi Nemeckom a Maďarskom napätie.

Orbánove vyjadrenie spolu s článkom na webovej stránke nemeckého týždenníka Spiegel, pod titulkom "Orbán obviňuje Merkelovú z používania nacistických metód", znepokojilo nemeckú vládu. Minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v pondelok obvinil Orbána z "poľutovaniahodného vykoľajenia, ktoré jasne odmietame".