Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ORBÁN: Musíme obnoviť zákonný poriadok, inak EÚ upadne do chaosu

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na mimoriadny summit EÚ o migrácii a utečeneckej kríze v sídle Európskej komisie v Bruseli 23. septembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Orbán v Bruseli zdôraznil, že jeho krajina neuzatvorila, ale iba zabezpečila dovtedy otvorenú zelenú maďarsko-srbskú štátnu hranicu.

Brusel/Banz 23. septembra (TASR) - Najdôležitejšou otázkou mimoriadneho summitu Európskej únie, ktorý sa dnes večer koná v Bruseli, bude podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otázka ochrany gréckej štátnej hranice a v prípade, že ju Atény nedokážu zabezpečiť, tak rozhodnutie, aby to mohla učiniť spoločnými silami Európa.

Predseda maďarskej vlády to uviedol podľa tlačovej agentúry MTI krátko po príjazde z Bavorska do Bruselu, keď sa predtým zúčastnil na rokovaní krajinského klubu nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v kláštore Banz.

Orbán v Bruseli zdôraznil, že jeho krajina neuzatvorila, ale iba zabezpečila dovtedy otvorenú zelenú maďarsko-srbskú štátnu hranicu. Na jasne označených priechodoch sa utečenci môžu registrovať, dodal.

Podľa jeho slov by sa v prípade, že sa Maďarsko nedovolá uplatnenia princípov Schengenu, mali ostatní zainteresovaní vyjadriť, že Schengen už nemá záväzný charakter. Budapešť potom zorganizuje koridor, cez ktorý môžu utečenci odísť do Rakúska alebo Nemecka.

Podľa Orbána ide o naplnenie schengenského systému. Ide o zákon, ktorý platí. Všetky účastnícke štáty sa k tomu zaviazali, je to zaväzujúce. Ide o to naplniť Schengen v plnej miere v zmysle platných predpisov a obnoviť zákonný poriadok. Ak sa tak nestane, EÚ upadne do chaosu, vyhlásil Orbán.

Maďarský premiér podľa tlačovej agentúry APA odmietol aj názory, že je kriticky naladený voči Nemecku, a podčiarkol, že nikdy nikoho neobviňuje. Ide o spoluprácu, poznamenal a dodal, že teraz musia Budapešť a Berlín spolupracovať.

Orbán iba o niekoľko hodín predtým na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom CSU Horstom Seehoferom v priestoroch kláštoru Banz v Bavorsku potvrdil odmietavé stanovisko Maďarska k zavedeniu kvót odsúhlasených v utorok väčšinou ministrov vnútra členských krajín únie.

Podľa jeho slov sú kvóty a kontingenty dva úplne odlišné svety, jeden znamená iné ako ten druhý.

Kým kvóty maďarská vláda aj naďalej odmieta, na vypracovaní dohody na báze kontingentov opierajúcich sa o princíp prijatia istého počtu utečencov podľa krajín ich pôvodu by sa Budapešť podieľala. To vníma Orbán ako možné smerovanie, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI.

Orbán v Bavorsku informoval, že na dnešný summit v Bruseli cestuje so šesťbodovým balíkom opatrení, z ktorých štyri sa už podľa reakcií maďarskej opozície zhodujú s plánom Európskej únie.

Popri ochrane gréckej štátnej hranice v ňom figuruje oddelenie utečencov a ekonomických migrantov a vypracovanie zoznamu tzv. bezpečných krajín, platného pre všetky členské krajiny únie.

Orbán však navrhne aj zvýšenie príspevkov všetkých členských štátov únie o jedno percento a zníženie ich nákladov o ďalšie percento v záujme vytvorenia nových finančných zdrojov, nadviazanie prioritných partnerských vzťahov s krajinami, bez ktorých nie je možné aktuálnu situáciu riešiť, osobitne s Tureckom a Ruskom, a napokon aj zriadenie tzv. svetových kvót, čo by znamenalo zapojenie celej planéty do riešenia utečeneckej krízy.

Maďarsko zastáva názor, že prerozdelenie utečencov nerieši problém, ktorého korene nie sú v EÚ, ale mimo nej, preto je potrebné riešenie mimo únie. Navyše Budapešť vôbec nesúhlasí s tým, aby ho bez opýtania zaradili medzi frontové krajiny, v spoločnosti Talianska a Grécka.