Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V. Orbán na letnej univerzite Maďarov: Spolupráca V4 sa posilnila

Zľava český premiér Bohuslav Sobotka, izraleský premiér Benjamin Netanjahu, poľská premiérka Beata Szydlová , premiér SR Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/DUNA/MTI - Balázs Mohai

Maďarský premiér sa v prejave venoval otázkam budúcnosti Európy.

Budapešť 22. júla (TASR) - Najdôležitejšou udalosťou uplynulého roka je, že spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky sa posilnila, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na 28. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad. Informuje o tom spravodajský server hirado.hu.

"Varšava, Praha, Bratislava a Budapešť hovoria rovnakým hlasom, aj keď charakter týchto krajín (tzn. Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska) je rozdielny," povedal premiér, podľa ktorého je to dôvod na hrdosť. Dodal, že Maďarsko stojí na dobrej strane - na strane vlastencov.

Orbán sa v prejave venoval otázkam budúcnosti Európy. Zdôraznil dôležitosť zachovania hospodárskeho rastu, udržanie strategických odvetví v národných rukách, zaručenie bezpečnosti, ktorej súčasťou je ochrana hraníc, a zabránenie pokusom o teroristické činy.

"Dôležitou otázkou je, či Maďarsko zostane v budúcnosti krajinou Maďarov, či Nemecko zostane krajinou Nemcov. Kto bude žiť v Európe? To je historickou otázkou, ktorej čelíme," konštatoval predseda maďarskej vlády. Vyjadril zároveň presvedčenie, že migrácia nie je riešením problémov Európy: prinesie totiž do Európy takú kultúru, ktorá je s európskou kultúrou v rozpore.