Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán na výzvu nereagoval, preto študenti opäť vyšli do ulíc Budapešti

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka Foto: TASR/AP

Zhromaždenie na Kossuthovom námestí iniciovali pôvodne traja študenti, podujatie napokon podporil Nezávislý študentský parlament.

Budapešť 23. februára (TASR) - Vyše tisíc protestujúcich maďarských študentov sa zišlo v piatok podvečer na budapeštianskom Deákovom námestí po tom, čo predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nereagoval na ich januárovú výzvu na verejnú diskusiu o najvážnejších problémoch vzdelávania v krajine.

Účastníci zhromaždenia, medzi ktorými boli aj rodičia, pedagógovia a niektorí opoziční politici, o 18.00 h prešli na Kossuthovo námestie, kde naplnili priestranstvo pred budovu parlamentu. Skandovali heslá: "Poďte s nami!", "Slobodná krajina, slobodné vzdelávanie!", "My sme budúcnosť!", "Nič o nás bez nás!" a niesli transparenty s nápismi: "Autonómiu od materskej škôlky až po univerzitu!" či "Slobodu!".

V dave sa objavila vlajka Európskej únie. Rečníci žiadali, aby vláda splnila ich požiadavky sformulované v 12 bodoch. Chcú napríklad zrušiť nultú vyučovaciu hodinu a zrušiť aj začiatok vyučovania pred 08.00 h, žiadajú slobodnú voľbu učebníc, určenie hornej hranice počtu vyučovacích hodín v týždni, ale aj to, aby ich pedagógovia viedli ku kritickému zmýšľaniu.

Študenti viacerých budapeštianskych gymnázií sa 19. januára stretli na celodennom protestnom fóre. Zhromaždenie na Kossuthovom námestí iniciovali pôvodne traja študenti, podujatie napokon podporil Nezávislý študentský parlament. Vlani na jar študenti poslali rezortu ľudských zdrojov balík 80 návrhov na reformu školstva, ministerstvo však patričným spôsobom nereagovalo.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)