Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán nariadil posilnenie hraníc a prípravu nových zábran

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR

Migračnú politiku Európskej únie označil maďarský premiér za skrachovanú.

Budapešť 15. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nariadil posilnenie jestvujúcich hraničných zábran a prípravu kapacít potrebných pre vybudovanie nových úsekov zábran. Premiér to dnes podľa agentúry MTI oznámil v úvode jarnej schôdze parlamentu v súvislosti s očakávaným rastom tlaku migračnej vlny na Európu.

Orbán poslancom parlamentu navrhol, aby ochrana Maďarska pred migrantmi a pred povinnými kvótami na prerozdelenie utečencov boli národnou otázkou. "V roku 2015 sa nám podarilo včas zakročiť, preto sme krajinu ubránili od masy migrantov," konštatoval premiér, podľa ktorého Maďarsko je dnes jednou z najstabilnejších krajín Európy.

Migračnú politiku Európskej únie označil Orbán za skrachovanú. "Zdá sa, že (Brusel) by aj naďalej dovážal migrantov a svojvoľne ich prerozdeľoval," dodal s poznámkou, že v Maďarsku 1,8 milióna ľudí podporilo vládu v tom, aby urobila všetko proti zavedeniu systému kvót.

V roku 2016 bude podľa jeho slov v Bruseli potrebná diplomatická, právna a politická ochrana, a na južných hraniciach únie zas policajná a vojenská ochrana.