Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Orbán navštívil nového prezidenta Sulyoka v Sándorovom paláci

Maďarský premiér Viktor Orbán počas príchodu na summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v utorok 27. februára 2024 v Prahe. Foto: TASR/AP

Bývalý predseda maďarského Ústavného súdu (AB) Sulyok sa oficiálne stal novým prezidentom republiky v utorok.

Budapešť 6. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu navštívil v Sándorovom paláci nového prezidenta Tamása Sulyoka, ktorý sa úradu ujal v utorok. Pre agentúru MTI to uviedol premiérov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Predseda vlády a prezident republiky budú pravidelne konzultovať najdôležitejšie geopolitické, európske a domáce záležitosti z pohľadu Maďarska," povedal Havasi. Na schôdzke sa zúčastnil aj šéf kabinetu predsedu vlády Antal Rogán.

Bývalý predseda maďarského Ústavného súdu (AB) Sulyok sa oficiálne stal novým prezidentom republiky v utorok. Nominovali ho vládne strany Fidesz a KDNP a parlamentná väčšina 134 poslancov ho zvolila za hlavu štátu už v prvom kole 26. februára.

Bývalá prezidentka Katalin Nováková odstúpila 10. februára v reakcii na svoje rozhodnutie o udelenie milosti pre muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)