Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Orbán: Nedeľňajšie referendum o kvótach bude pre Maďarsko osudovým

Maďarský premiér Viktor Orbán (v strede) a švédsky premiér Stefan Löfven (vpravo) počas stretnutia za okrúhlym stolom na otvorení neformálneho summitu 27 hláv štátov a premiérov EÚ na Bratislavskom hrade v Bratislave 16. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Dianie v nedeľu v Maďarsku budú, podľa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, sledovať mnohí.

Budapešť 1. októbra (TASR) - Nedeľňajšie referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót bude osudovým pre Maďarsko i Európsku úniu, uviedol v článku zverejnenom dnes v denníku Magyar Idök predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

V nedeľu podľa jeho slov budú mnohí sledovať dianie v Maďarsku. "Budeme síce rozhodovať zdanlivo o jednoduchej otázke, v ktorej však je všetko, čo sa týka osudu Európskej únie a Maďarska," povedal premiér.

"Zdá sa, že Maďarsko sa vďaka svojej zemepisnej polohe dostáva do centra pozornosti raz za 30 rokov. Tak tomu bolo v roku 1956 (protisovietska revolúcia) i v roku 1989 (zmena režimu). Teraz je na nás, aby sme pri južných hraniciach Európy zastavili hrozbu sťahovania národov," zdôraznil Orbán, podľa ktorého je Maďarsko jedinou krajinou EÚ, v ktorej sa vláda spýtala ľudí na ich názor o prisťahovalectve.

V nadchádzajúcich mesiacoch bude podľa predsedu maďarskej vlády potrebné zabrániť Bruselu, aby presadil právne normy týkajúce sa nanútenia prisťahovalcov jednotlivým členským krajinám Únie. "Dôležitú úlohu v tom zohrajú aj krajiny Vyšehradskej štvorky, pričom na budúci rok vysvitne, akým smerom sa uberie EÚ po parlamentných voľbách vo veľkých európskych krajinách," uzavrel Orbán.

Referendum bude platné, ak sa ho zúčastní 4.163.313 oprávnených voličov, povedala dnes na tlačovej konferencii v Budapešti predsedníčka Národnej volebnej kancelárie (NVI) Ilona Pálffyová.

Podľa agentúry MTI pripomenula, že plebiscit je v zmysle maďarských právnych noriem platný, ak vyše polovica oprávnených voličov Maďarska odovzdá platný hlas. Ľudové hlasovanie bude úspešné v prípade, ak viac ako polovica hlasujúcich voličov odpovie na položenú otázku rovnakým spôsobom.

Zoznam oprávnených voličov Maďarska s počtom 8.272.625 uzatvorili v piatok, dodala predsedníčka NVI.

Socialisti zoskartovali pozvánky

Protestné zhromaždenie proti nedeľňajšiemu referendu o utečeneckých kvótach usporiadala dnes v Budapešti pred budovou Národnej volebnej kancelárie (NVI) opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP). Predstavitelia strany pri tejto príležitosti verejne zoskartovali svoje volebné pozvánky a voličov opäť vyzvali k neúčasti na plebiscite.

Podľa spravodajského servera Hvg.hu predseda MSZP Gyula Molnár v prejave povedal, že referendum proti utečeneckým kvótam vypísala vláda s otázkou, ktorá nie je právne podložená a ktorá sa dala riešiť vládnym rozhodnutím.

Starosta budapeštianskej mestskej časti Zugló a spolupredseda strany Párbeszéd Magyarországért (PM) Gergely Karácsony podotkol, že premiér Viktor Orbán sa o svoju moc obáva chorobným spôsobom a mal by ho čoskoro vyšetriť lekár. "Aj ľudové hlasovanie má poslúžiť jeho záujmom," dodal.

Maďari 2. októbra pristúpia k volebným urnám v referende s otázkou "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"


Expremiér Gyurcsány: V referende o kvótach zvíťazí demokratické Maďarsko

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto
Foto: TASR/AP
V nedeľňajšom referende zvíťazí demokratické a dobromyseľné Maďarsko. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány pred budovou parlamentu, ktorú živou reťazou obkolesilo vyše 5000 sympatizantov jeho strany.

Gyurcsány podľa agentúry MTI povedal na tlačovej konferencii v závere referendovej kampane, že napriek agresívnej štátnej propagande financovanej z peňazí občanov, utrpí vláda premiéra Viktora Orbána porážku.

Predseda DK pripomenul, že celé referendum nie je vôbec o utečeneckej otázke, ale v dlhodobom horizonte o tom, či Maďarsko zostane členom Európskej únie. Vyjadril tiež presvedčenie, že v nedeľu väčšina voličov zostane doma. Vláda podľa jeho slov už pochopila, že jej kampaň neprinesie žiadaný výsledok.

Maďarský politológ: Počet hlasov odmietajúcich kvóty bude vysoký

Počet hlasov odmietajúcich kvóty Európskej únie na prerozdelenie utečencov v nedeľňajšom referende bude vysoký, môže prekročiť až 80 percent, povedal dnes v rozhovore pre TASR maďarský politológ Zoltán Kiszelly.

"Ťažko dnes predpovedať, či referendum bude platné. Zvyčajne k urnám nikdy nejde okolo 30-40 percent voličov. Účasť bude závisieť od toho, v akom pomere prídu voliť ľavicoví a nerozhodní voliči," konštatoval.

Ak by bol podľa jeho slov plebiscit platný a úspešný, teda ak by Maďari v ľudovom hlasovaní odmietli kvóty, poskytlo by to Orbánovi mimoriadne silný mandát.

"Ale aj v prípade, ak nepríde k urnám niečo vyše 4,1 milióna voličov a referendum bude teda neplatné, počet hlasov odmietajúcich povinné prerozdeľovanie utečencov môže dosiahnuť dva, možno až tri milióny, čo by znamenalo, že by sa tak aktivizovalo množstvo ľudí aj mimo voličskej základne vládnucej strany Fidesz," zdôraznil Kiszelly, podľa ktorého to je snom každej strany, ako aj ďalším zmyslom tohto hlasovania.

Kiszelly podotkol, že vnútropolitická súvislosť otázky utečeneckých kvót totiž je práve v tom, že Fidesz našiel tému, ktorou dokázal osloviť aj voličov mimo svojich sympatizantov. Predchádzajúcou témou, ktorou Fidesz pred štyrmi rokmi úspešne mobilizoval masy, bolo zníženie režijných nákladov domácností.

"V prípade neúspechu sa zrejme opozícia v nadchádzajúcich týždňoch sústredí na právnu neplatnosť tohto aktu, pričom ale Fidesz bude zdôrazňovať politický aspekt hlasovania. Je možné, že päťdesiatpercentná podmienka platnosti plebiscitu sa nenaplní, ale očakáva sa, že hlasov odmietajúcich kvóty bude 80-85 percent, čo bude mať v každom prípade vážny ohlas a určite bude mať vplyv aj na európsku politiku," domnieva sa politológ.