Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán nedokázal pred Merkelovou maskovať svoj antidemokratický postoj

Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová si podávajú ruky po tlačovej konferencii 2. februára 2015 v Budapešti Foto: TASR/AP

Viktor Orbán dnes ani počas tlačovej konferencie Angelou Merkelovou nedokázal maskovať svoje antidemokratické postoje, vyhlásil predseda Maďarskej socialistickej strany József Tóbiás.

Budapešť 2. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dnes ani počas tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou nedokázal maskovať svoje antidemokratické postoje, vyhlásil v Budapešti predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás.

Na otázku, či Orbánom používaný pojem "neliberálna demokracia" sa zmestí do rámca hodnôt Európskej ľudovej strany (EPP), Merkelová pred novinármi povedala, že pre ňu korene demokracie boli vždy liberálne. "CDU je postavená na kresťansko-sociálnych, liberálnych a konzervatívnych základoch. O tejto téme ešte budeme musieť prehĺbiť diskusiu," zdôraznila.

"Nie každá demokracia je nutne liberálnou," zopakoval maďarský premiér svoj postoj prezentovaný vlani v lete, ktorý bol odvtedy často citovaný a ostro kritizovaný.

Podľa agentúry MTI Tóbiás uviedol, že síce postoje MSZP sa s postojmi CDU vo viacerých záležitostiach rozchádzajú, v tom sa ale zhodujú, že budúcnosť Európy by mala byť založená na sociálnych, kresťanských a liberálnych hodnotách.

Opozičná ultrapravicová strana Jobbik ocenila Orbánovo konštatovanie na tlačovej konferencii, že Európa potrebuje obchodné kontakty s Ruskom. Jobbik vytkol, že napriek tomu maďarská vláda nedávno opakovane podporila sankcie Európskej únie proti Rusku. "Ak chceme zachovať právo Maďarska na sebaurčenie, potom by bolo potrebné deklarovať, že nikto nesmie cez naše územie prevážať americké zbrane Ukrajine," zdôraznil parlamentný poslanec Jobbiku a podpredseda výboru parlamentu pre európske záležitosti Tibor Bana.

Kriticky sa na margo schôdzky Merkelovej s Orbánom sa vyjadrili aj ďalšie opozičné strany. Podľa ochranárskej LMP by Orbán mal počúvať rady nemeckej kancelárky, aby diverzifikoval energetické zdroje, aby sa k občianskej sfére správal partnersky. Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya pripomenula, že Merkelová síce slušne, ale veľmi jednoznačne kritizovala maďarské podnikateľské prostredie, negatívny vzťah Orbánovej vlády k médiám, občianskej sfére a k opozícii.