Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán: Nikto nás nemôže prinútiť vzdať sa svojho postoja k migrantom

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa maďarského premiéra Maďari potvrdili, že odmietajú vpustiť do svojej krajiny ľudí rozdielnej kultúry a civilizácie.

Budapešť 16. júna (TASR) - Nikto nemôže prinútiť Maďarsko, aby sa vzdalo svojho odmietavého postoja k prisťahovalectvu - Maďari totiž dali jasne najavo, že nechcú vidieť ilegálnych prisťahovalcov, povedal dnes v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Premiér v súvislosti s právnym konaním Európskej komisie voči Maďarsku pre neplnenie nariadenia o prisťahovaleckých kvótach pripomenul, že vládny dotazník "Stop Bruselu!" vyplnilo a vrátilo späť rekordných 1,7 milióna maďarských občanov, čo nemôže Brusel ignorovať.

Podľa Orbána tak Maďari potvrdili, že odmietajú vpustiť do svojej krajiny ľudí rozdielnej kultúry a civilizácie.

"Maďarsko sa nechce zúčastniť pokusov, ktoré by nekontrolovaným vpúšťaním más cudzincov pretvorili Maďarsko či Európu a zdeformovali kultúrne dedičstvo Európy zmesou iných kultúr, náboženstiev a svetonázorov. Ak Nemci, Francúzi a Taliani chcú takéto experimenty, majú na to právo. My ich však prosíme, aby nás do toho nenútili," zdôraznil ministerský predseda.