Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: Novela vysokoškolského zákona prináša iba pravidlá pre školy

Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros podľa maďarského premiéra zničil život miliónom Európanov a je otvoreným nepriateľom eura.

Brusel 26. apríla (TASR) – Novela maďarského vysokoškolského zákona prináša jednotné pravidlá, transparentnosť a ukončuje privilégia zahraničných univerzít, vyhlásil dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) maďarský premiér Viktor Orbán. Americký finančník maďarského pôvodu George Soros podľa neho zničil život miliónom Európanov a je otvoreným nepriateľom eura.

"Pravdou je, že táto novela predstavuje len drobnú úpravu a vzťahuje sa na 28 zahraničných univerzít v Maďarsku. Zavádza jednotné pravidlá, transparentnosť a ukončuje privilégia, ktoré mali zahraničné univerzity oproti domácim," vyhlásil v EP Orbán.

Tvrdenie, že cieľom novely je zatvorenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti, označil za "chýry".

Univerzitu založil americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Toho Orbán obvinil, že finančnými špekuláciami zničil "život miliónom Európanov" a že je "otvoreným nepriateľom eura".

Európska komisia (EK) dnes skonštatovala, že novela maďarského vysokoškolského zákona nie je v súlade s viacerými európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie. Budapešti poslala oficiálny list s právnou analýzou a dala mu jeden mesiac na odpoveď. Ak Maďarsko právne zistenia EK nevyvráti, bude čeliť konaniu vo veci porušenia právnych predpisov EÚ.

Orbán sa vo svojom vystúpení v EP prihlásil k európskym hodnotám a pripomenul, že podpísal Rímsku deklaráciu počas marcového summitu. "My Maďari máme radi priamu reč a skutočne nás irituje slovná kazajka, ktorá nám nepovoľuje nazývať veci pravými menami, a takýto typ diskurzu sa veľmi rozšíril v európskom politickom živote," konštatoval maďarský premiér. Vyslovil sa za EÚ založenú na silných členských štátoch.

"V mnohých ohľadoch sme nespokojní s fungovaním EÚ. Keď kritizujme EÚ, tak preto, že ju chceme opraviť. Sme presvedčení, že toto je jediná cesta, ako získať späť dôveru ľudí v európske inštitúcie," uviedol Orbán. Vyjadril sa za zachovanie EÚ v súčasnej podobe a v tomto duchu vníma aj dotazník "Zastavme Brusel!" distribuovaný Maďarom, ktorý obsahuje šesť otázok zameraných na zachovanie národných právomocí a na politiku EÚ v oblasti migrácie.

Podpredseda EK Frans Timmermans dnes zareagoval na tento dotazník na pôde EP. Vyvracal jednotlivé tvrdenia v dotazníku a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. "Európska únia je projekt, ktorý vytvárajú členské štáty a spolu v ňom rozhodujú. Každý členský štát podpísal pravidlá tohto klubu a podieľa sa na rozhodovaní v Únii," uviedol Timmermans.

Eurokomisár označil za "poľutovaniahodné" kroky maďarskej vlády voči mimovládnym organizáciám a avizoval, že EK bude pozorne sledovať maďarskú migračnú legislatívu a situáciu Rómov v krajine. Orbán mu odvetil, že zákon o mimovládnych organizáciách má docieliť, aby vláda vedela, kto tieto organizácie financuje a koho záujmy zastupujú.

Podľa Viktora Orbána nemá nijaký členský štát na základe európskych zmlúv povinnosť prijať migrantov. Obhajoval vyhlasovanie referend, ohradil sa proti prijatiu migrantov a vyhlásil, že "Soros chce vpustiť do Európy každý rok milión migrantov."