Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán o migrácii: Radšej konať samostatne, než zostať spolu nečinne

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Orbán vyjadril názor, že migračná situácia a neschopnosť Bruselu ohrozujú budúcnosť a rozvoj.

Budapešť 4. marca (TASR) - Radšej konať samostatne, ako zostať spolu nečinne, vyhlásil dnes v súvislosti s ilegálnou migráciou v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Reagoval tak na nedávne kritické slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Premiér zdôraznil, že Maďarsko bolo prvou "národnou krajinou", ktorá konala samostatne, preto je dnes najchránenejšou krajinou Európskej únie, pričom únia zostáva nečinná.

Orbán vyjadril názor, že migračná situácia a neschopnosť Bruselu ohrozujú budúcnosť a rozvoj. Podčiarkol, že všetky náklady ochrany krajiny proti migrantom znáša Maďarsko bez pomoci EÚ.

"Tu nebude poškodenie plota, vzbura migrantov, požiar utečeneckých táborov, kadejaké bandy nebudú útočiť na maďarské ženy - na naše manželky a dcéry," povedal ministerský predseda. Oznámil, že ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi nariadil, aby v prípade náznaku uvedených činov rázne zasiahol.

Maďarské hraničné zábrany, ktoré sú zatiaľ postavené na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom, sú podľa Orbána účinné. "Treba ich fyzicky posilniť a rozšíriť. Musíme sa pripraviť aj na to, že budeme musieť byť schopní do dvoch-troch týždňov fyzicky ochrániť aj hranice s Rumunskom," dodal.