Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

O ďalšom pokuse novelizovať ústavu rozhodne predsedníctvo Fideszu

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Za Orbánov návrh, ktorý súvisel s referendom proti prisťahovaleckým kvótam, hlasovalo iba 131 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP. Proti hlasovali traja poslanci, zvyšní zákonodarcovia nehlasovali.

Budapešť 8. novembra (TASR) - Predsedníctvo maďarskej vládnej strany Fidesz rozhodne o tom, či sa tento politický subjekt opäť pokúsi presadiť úpravu ústavy, povedal dnes v Budapešti novinárom predseda vlády Viktor Orbán po tom, čo poslanci parlamentu odmietli siedmu novelu ústavy. Informoval o tom spravodajský server Hvg.hu.

Za Orbánov návrh, ktorý súvisel s referendom proti prisťahovaleckým kvótam, hlasovalo iba 131 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP. Proti hlasovali traja poslanci, zvyšní zákonodarcovia nehlasovali.

Predseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Gábor Vona po hlasovaní poslancov na tlačovej konferencii konštatoval, že pre Fidesz nie je prioritou ochrana štátu, ale ochrana "majetkov na rozkradnutie".

Systém prisťahovaleckých dlhopisov, ktorým Jobbik podmieňoval prijatie novely ústavy a ktorý napokon Fidesz nebol ochotný pred dnešným schvaľovaním novely základného zákona zrušiť, je podľa Vonu národnobezpečnostným rizikom, pretože k obligáciám sa môžu dostať aj ľudia v Iraku.

V súvislosti s prisťahovaleckými kvótami predseda Jobbiku podotkol, že nebezpečnejšie sú práve prisťahovalecké dlhopisy, lebo hrozbou nie sú chudobní migranti, ale bohatí ľudia schopní zakladať teroristické bunky. Jobbik preto inicioval schôdzku parlamentných strán, na ktorej chce predložiť návrh protiteroristických opatrení.

Gábor Fodor, ktorý ako jeden z trojice nezávislých poslancov hlasoval proti návrhu novely ústavy a jeho strana Liberáli (Liberálisok) ako jediná vyzývala v októbrovom referende voličov, aby nehlasovali proti prisťahovaleckým kvótam, označil dnešné hlasovanie za koniec procesu začatý plebiscitom.

"Už je zrejmé, že bolo úplne zbytočné vyhodiť takmer 20 miliárd forintov (65 miliónov eur) a vzbudzovať obrovské vášne v spoločnosti. Zodpovednosť za to nesie Fidesz," zdôraznil Fodor.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya podčiarkla, že Orbánova politika dostala dnes po neúspešnom referende proti prisťahovaleckým kvótam z 2. októbra druhú facku. Vtedy ju odmietol ľud, teraz aj poslanci parlamentu.

Podľa odmietnutého návrhu novely ústavy malo byť zakázané presídľovať do Maďarska mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska by podľa tohto návrhu mohol žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia svojej žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením.