Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán ocenil hrdinské obete maďarských židov v prvej svetovej vojne

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér označil za morálnu povinnosť nájsť ešte existujúce hroby vojakov prvej svetovej vojny a vytvoriť databázu padlých vojakov.

Budapešť 26. januára (TASR) - Bez hrdinských obetí židov v prvej svetovej vojne by bolo sotva možné ubrániť Maďarsko, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na slávnostnom odovzdaní obnovenej parcely obetí prvej svetovej vojny na budapeštianskom židovskom cintoríne.

Podľa agentúry MTI Orbán povedal, že "obete maďarských židov zohrali dôležitú úlohu v tom, že Maďarsko je schopné znova a znova sa postaviť na nohy, že národ nestráca silu žiť". Premiér označil za morálnu povinnosť nájsť ešte existujúce hroby vojakov prvej svetovej vojny a vytvoriť databázu padlých vojakov.

Orbán na oslavách 100. výročia oslobodenia Užockého priesmyku povedal, že popri vzdaní pocty židovským hrdinom prvej svetovej vojny nie je možné nespomenúť si na maďarské židovské obete koncentračných táborov v druhej svetovej vojne. "Je to tragédia maďarského národa a nezvratná strata maďarského židovského spoločenstva," dodal premiér, podľa ktorého v utorok pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bude zastúpená aj maďarská vláda.

Podľa jeho slov v prvej svetovej vojne sa v armáde ešte nehľadelo na pôvod. "O štvrťstoročie neskôr sme však už boli ľahostajní, keď bolo potrebné pomôcť. Bolo mnoho Maďarov, ktorí volili namiesto dobra zlo, namiesto čestného volili hanebné," konštatoval Orbán a dodal, že je nepochopiteľná cesta od židovských hrdinov prvej svetovej vojny po koncentračné tábory.

Predseda vlády pripomenul, že po druhej svetovej vojne existoval politický režim, ktorý chcel zmazať ešte aj pamiatku pochovaných židovských vojakov.

Predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) András Heisler konštatoval, že obnovená parcela svedčí o tom, že maďarskí židia sú stáročia súčasťou maďarského národa - potvrdzuje to podľa jeho slov aj dnešná prítomnosť predsedu maďarskej vlády.