Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán odmietol dialóg s nespokojnými študentmi, tí pôjdu zas do ulíc

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Študenti už 19. januára protestovali pred budovou maďarského parlamentu, kde vyjadrili svoje požiadavky v záujme transformácie školského systému.

Budapešť 7. februára (TASR) - Maďarský Nezávislý študentský parlament vyzval v stredu všetkých študentov, ktorí chcú moderný a spravodlivý vzdelávací systém, v centre ktorého je študent, aby sa 23. februára zúčastnili na ďalšej protivládnej demonštrácii.

Spravodajský server Hvg.hu pripomenul, že študenti už 19. januára protestovali pred budovou maďarského parlamentu, kde vyjadrili svoje požiadavky v záujme transformácie školského systému.

Medzi požiadavkami bolo aj pozvanie premiéra Viktora Orbána na verejnú diskusiu o školstve. Do termínu určeného študentmi, ktorým bol 7. február, však predseda vlády vôbec nereagoval.

"Je zrejmé, že Orbán sa obáva mladých demokratov, čím popiera seba samého z obdobia svojej mladosti. Nemá odvahu na verejnú debatu so študentmi, ktorí na vlastnej koži pociťujú problémy vzdelávacieho systému,"
uviedol Nezávislý študentský parlament, ktorý avizoval, že 23. februára o 17.30 h zorganizuje v Budapešti protestný pochod, na ktorom budú požadovať "zmenu režimu" v školstve.

spravodajca TASR Ladislav Vallach