Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán ostro odmietol Obamovu kritiku, Maďarsko miluje slobodu

Viktor Orbán Foto: TASR/MTI/Imre Foeldi

Od Maďarska až po Egypt občianska spoločnosť čoraz viac čelí nekonečnej regulácii a zjavnému zastrašovaniu, povedal prezident USA.

Budapešť 26. septembra (TASR) - Nedávnu kritiku amerického prezidenta Baracka Obamu, týkajúcu sa postoja niektorých krajín - vrátane Maďarska - k občianskym organizáciám, dnes ostro odmietol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Obama na podujatí Clinton Global Initiative 23. septembra v New Yorku podotkol, že v niektorých krajinách sveta sa množia útoky voči takýmto skupinám. "Od Maďarska až po Egypt občianska spoločnosť čoraz viac čelí nekonečnej regulácii a zjavnému zastrašovaniu," povedal prezident USA.

"Berieme na vedomie, že táto veta zaznela. Nenachádzame však jej faktický základ," povedal dnes Orbán v relácii maďarského verejnoprávneho rozhlasu a dodal, že okrem vzájomného odkazovania si Spojené štáty dostali aj oficiálne vyhlásenie Maďarska k tejto záležitosti.

Maďarský rezort diplomacie vydal v stredu vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, že Maďarsko a Spojené štáty sú spojencami. "Maďarský národ miluje slobodu, preto by žiadne obmedzovanie nezniesol," konštatuje dokument maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov.