Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán opätovne kritizoval utečeneckú politiku EÚ i Renziho názory

Viktor Orban ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Orbána má Renzi dôvod na nervozitu, pretože si jeho krajina neplní záväzky vyplývajúce z členstva v Schengenskej zóne.

Budapešť 28. októbra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes opätovne podrobil ostrej kritike utečeneckú politiku Európskej únie.

"Brusel nechce zastaviť ilegálnu migráciu, ale žiť s ňou," vyhlásil predseda maďarskej vlády vo vysielaní tamojšieho verejnoprávneho rozhlasu.

Kritiku adresoval nielen do Bruselu, ale aj do Ríma, konkrétne talianskemu premiérovi Matteovi Renzimu, ktorý v súvislosti s odmietaním prijatia migrantov na základe stanovených kvót niektorými členskými štátmi Únie pohrozil vetom jej rozpočtu.

Podľa Orbána má Renzi dôvod na nervozitu, pretože si jeho krajina neplní záväzky vyplývajúce z členstva v Schengenskej zóne. Aj keď naplnenie tejto úlohy je ťažké, nie je nemožné, konštatoval maďarský premiér a dodal, že Európa potrebnú pomoc v tejto súvislosti neposkytne.

Na margo pohraničnej agentúry Frontex Orbán poznamenal, že má 1500 zamestnancov, pričom iba na maďarských hraniciach pôsobí 8000 ľudí. V prepočte na počet obyvateľov investuje Maďarsko do ochrany hraníc viac finančných prostriedkov ako Nemecko, čím súčasne chráni i Rakúsko a Nemecko, zdôraznil.

Orbán avizoval, že na decembrovom summite EÚ úradujúca predsednícka krajina, ktorou je Slovensko, predloží návrh riešenia patovej situácie v súvislosti s migračnými kvótami. Existuje však nebezpečenstvo, že veľké členské štáty EÚ zneužijú svoje mocenské postavenie a budú chcieť presadiť kvóty, vyplynulo z Orbánových slov.