Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán otvoril schôdzu parlamentu, jeho prejav sprevádzal incident

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/DUNA/MTI

Jeden z transparentov s nápisom Stop korupcii! Stop propagande! sa Orbán potom pokúsil vytrhnúť z Hadházyho rúk, avšak neúspešne.

Budapešť 21. októbra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok v Budapešti vyhlásil, že je pripravený spolupracovať so všetkými starostami, primátormi a poslancami samospráv, ktorí získali mandát 13. októbra v komunálnych voľbách - vrátane opozičných - a dodal, že "vlasť nemôže byť v opozícii".

Úvod jesennej schôdze parlamentu narušil menší incident, keď sa nezávislý poslanec Ákos Hadházy postavil pred rečnícky pult a počas Orbánovho prejavu držal v ruke protivládne transparenty.

Podľa spravodajského servera InfoStart.hu premiér naznačil predsedovi zákonodarného zboru Lászlóovi Kövérovi, že ho transparenty nevyrušujú a pokračoval v prejave. Jeden z transparentov s nápisom "Stop korupcii! Stop propagande!" sa však Orbán potom pokúsil vytrhnúť z Hadházyho rúk, avšak neúspešne.

Predseda vlády vo svojom vystúpení ocenil vysokú účasť voličov v komunálnych voľbách. Poznamenal, že polovicu voličských hlasov získal vládny blok Fidesz-KDNP, čo podľa jeho slov znamená, že blok pokračuje vo svojej práci. Zdôraznil, že maďarská demokracia je silná a je schopná slúžiť záujmom ľudí.

Orbán vyzval Maďarov, aby smelo kupovali štátne dlhopisy v záujme dosiahnutia cieľov týkajúcich sa štátneho dlhu. K otázke migrácie poznamenal, že budúcu Európsku komisiu (EK) bude viesť politička, ktorá koná správne kroky v otázke prisťahovalectva (dezignovaná predsedníčka EK Ursula von der Leyenová).

Premiér zároveň kritizoval Brusel za spomalenie procesu integrácie Balkánu.

Na prejav ministerského predsedu reagovali predsedovia frakcií opozičných strán. Expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány pripomenul, že v mestách s vyše 10.000 obyvateľmi získalo mandát viac opozičných kandidátov než kandidátov Fideszu-KDNP, čo podľa Gyurcsánya môže byť prelomovým momentom.

Timea Szabóová zo strany Dialóg (Párbeszéd) okrem iného v súvislosti s víťazstvom spoločného kandidáta ľavice Gergelya Karácsonya v boji o kreslo budapeštianskeho starostu zdôraznila, že Budapešťania jasne odmietli vydieranie kabinetu, ktorý naznačoval, že hlavné mesto dostane finančné zdroje iba vtedy, ak opäť vyhrá kandidát podporovaný Fideszom - doterajší starosta István Tarlós.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)