Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbán po schôdzke s Netanjahuom: Maďarsko zhrešilo, neochránilo Židov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas uvítacieho ceremoniálu 18. júla 2017 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády zdôraznil, že jeho krajina vyhlasuje nulovú toleranciu voči antisemitizmu.

Budapešť 18. júla (TASR) - Maďarsko spáchalo hriech, keď v druhej svetovej vojne neochránilo svojich židovských spoluobčanov. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

"Bol to hriech, pretože namiesto ochrany Židov sme sa rozhodli kolaborovať s nacistami," dodal Orbán a zdôraznil, že jeho krajina vyhlasuje nulovú toleranciu voči antisemitizmu.

"Návšteva izraelského premiéra po 30 rokoch otvára novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch. Je to základ spolupráce, ktorá ukazuje do budúcnosti," konštatoval predseda maďarskej vlády.

Orbán vyjadril vďaku Netanjahuovi za to, že Izrael prispel k bezpečnosti Európy. Izraelského premiéra označil za vlastenca a dodal, že v budúcnosti budú úspešné vlády, ktoré sú vlastenecké.

"Izrael a Maďarsko sú si vedomé minulosti, avšak hľadia do budúcnosti. Budúcnosť patrí takýmto krajinám," reagoval Netanjahu, ktorý ocenil, že Maďarsko sa stavia na stranu Izraela na medzinárodných fórach, a že je na čele spoločenstva krajín, ktoré bojujú proti novému antisemitizmu, aj proti delegitimizácii moderného izraelského štátu.

Netanjahu priletel do Budapešti v pondelok večer z Paríža. Jeho návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Popoludní položí veniec k hrobu neznámeho vojaka na Námestí hrdinov a následne ho prijme prezident János Áder.

V stredu bude predseda izraelskej vlády rokovať s premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Tomuto zoskupeniu od 1. júla predsedá Maďarsko.

Maďarská opozícia: Namiesto Netanjahua by mali do Budapešti chodiť spojenci



Problémom nie je návšteva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ale skutočnosť, že do Budapešti neprichádzajú lídri spojeneckých krajín Maďarska. Opozičná ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) tak reagovala na dnešnú schôdzku Netanjahua s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

LMP podľa agentúry MTI zdôraznila, že Maďarsko by sa malo radšej aktívnejšie zapojiť do spojeneckého systému NATO a Európskej únie. Člen predsedníctva Republikovej rady LMP Péter Ungár podotkol, že premiéri Maďarska a Izraela sa dostávajú na medzinárodnej politickej scéne do čoraz väčšej izolácie, čo sa usilujú kompenzovať prehlbovaním vzájomných vzťahov.



"Orbán sa snaží v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) hrať vodcovskú úlohu a iniciuje schôdze rozšíreného formátu, aby tak ovplyvňoval svetovú politiku. Pritom ale nedokáže presadiť národné záujmy Maďarska ani v rámci tejto štvorky," zdôraznil Ungár.

Poznamenal, že Orbán napríklad vo vzťahu k Slovensku ani za tri roky nedokázal vyriešiť otázku maďarských tabúľ v Dunajskej Strede, ani dosiahnuť zrušenie sankcií súvisiacich s dvojakým občianstvom.

Podľa ultrapravicovej strany Jobbik by bolo zaujímavé vedieť, o čom v skutočnosti rokoval Orbán s Netanjahuom. Poslanec Jobbiku Tibor Bana spochybnil, že by stretnutie malo historický význam, ako to tvrdí maďarský premiér. "Oficiálne sa na ničom nedohodli a o ničom nerozhodli, a to ani v podobe, v akej to pôvodne plánovali," dodal poslanec, podľa ktorého z tlačovej konferencie dvoch "najskorumpovanejších premiérov" totiž nič konkrétne nevyplynulo.

Maďarská socialistická strana (MSZP) kritizovala Netanjahua za to, že sa snaží byť Orbánovým partnerom v jeho vnútropolitickej kampani, ktorej ústrednou témou je "hľadanie nepriateľa, poburovanie a vymývanie mozgov".

Demokratická koalícia (DK) dnešnú schôdzku maďarského a izraelského premiéra vníma ako "vstup do klubu, ktorého členmi sú (prezidenti Ruska a Turecka) Putin, Erdogan a Orbán".

Vládna strana Fidesz v reakcii na vyhlásenia opozičných strán pripomenula, že v čase, keď boli v Maďarsku pri moci ľavicovo-liberálne vlády, nepricestoval do Budapešti žiaden izraelský premiér.