Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie po summite predsedov vlád V4 v Košiciach vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie a rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch.

Budapešť/Dauha 23. mája (TASR) - Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO, vyhlásil v utorok maďarský premiér Viktor Orbán. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sú veľmi zlé. Nechceme importovať konflikty do NATO," uviedol Orbán na Katarskom hospodárskom fóre v Dauhe.

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie a rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch. Pripomenul to server telex.hu, podľa ktorého na najbližšom summite NATO v júli sa Švédsko bude môcť zúčastniť len ako hosť, ak Maďarsko a Turecko dovtedy neratifikujú švédsku žiadosť o členstvo.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács začiatkom apríla vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. "Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším," dodal Kovács.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)