Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán položil veniec k Pamätnému kameňu obetí gulagov v Budapešti

Maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie v Budapešti. Foto: TASR/AP

Za pamätný deň obetí komunizmu vyhlásil 25. február v roku 2000 maďarský parlament.

Budapešť 25. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a ďalší predstavitelia jeho kabinetu položili dnes v Budapešti vence k Pamätnému kameňu obetí gulagu, informovala agentúra MTI. V Maďarsku si dnes pripomenuli Deň obetí komunistickej diktatúry.

Pomník symbolizujúci kríž odovzdali v roku 1993. Každoročne sa tam druhú októbrovú sobotu a 25. februára uskutoční pamätné zhromaždenie, ktoré organizuje Nadácia na zachovanie spomienok obetí odvlečených do gulagov.

Historik Sándor Szakály pri tejto príležitosti pred zhromaždenými pripomenul, že v rokoch 1944 a 1945 odvliekli na nútené práce státisíce ľudí, z nich desaťtisíce do gulagov. Dodal, že v týchto táboroch boli zastúpené takmer všetky národy Európy. Podľa Szakálya si treba položiť otázku, kto týchto ľudí odškodní - aspoň morálne.

Za pamätný deň obetí komunizmu vyhlásil 25. február v roku 2000 maďarský parlament. Týmto dňom spomínajú Maďari na udalosti z 25. februára 1947, keď tajomníka Nezávislej maloroľníckej strany (FKGP) Bélu Kovácsa zatvorili a odvliekli na nútené práce do Sovietskeho zväzu.