Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Orbán potvrdil, že on rozhodol o vydaní vraha Azerbajdžanu

Ramil Sahib Safarov Foto: TASR/AP

Ramil Sahib Safarov vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti počas kurzu v rámci Partnerstva za mier zabil sekerou spiaceho Arménca Gurgena Margariana.

Budapešť 11. septembra (TASR) – Maďarský premiér Viktor Orbán v Budapešti potvrdil novinárom informáciu maďarského servera Origo.hu, ktorý dnes napísal, že o vydaní vraha Ramila Sahiba Safarova Azerbajdžanu rozhodol pred dvoma týždňami on osobne.

Podľa Orbána rozhodnutie sa zrodilo na úrovni vlády. "Všetky príslušné rezorty prezentovali svoj názor, konečné rozhodnutie – ako vždy – prijal premiér. Aj teraz to tak bolo," povedal Orbán, podľa ktorého ministerstvo zahraničných vecí presne avizovalo, aké následky môže mať jedno i druhé rozhodnutie.

"Po našom rozhodnutí sa nestalo nič, s čím by sme vopred nerátali," citovala maďarská tlačová agentúra MTI Orbána.

Safarov vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti počas kurzu v rámci Partnerstva za mier zabil sekerou spiaceho arménskeho kolegu Gurgena Margariana. Arménsky vojak ho údajne provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly.

Maďarský súd páchateľa v roku 2007 odsúdil na doživotie. V Maďarsku by sa Safarov dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch. V posledný augustový deň ho maďarské orgány vydali do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu.

Prezident Ilham Alijev však Safarovovi okamžite po príchode do vlasti udelil milosť a prepustili ho na slobodu, čo vyvolalo pobúrenie Arménov.