Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Orbán predstaví kandidáta na nového prezidenta

Viktor Orbán Foto: TASR/MTI/Imre Foeldi

Dnes by mali meno kandidáta Fideszu oficiálne zverejniť.

Budapešť 16. apríla (TASR) - Predseda maďarskej vlády a predseda Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz Viktor Orbán bude dnes konzultovať s vládnym blokom parlamentných frakcií Fideszu – Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) o kandidátovi na post nového prezidenta. Potom by mali meno kandidáta Fideszu oficiálne zverejniť.

Ako dnes pripomenul maďarský spravodajský server hvg.hu, predsedníctvo Fideszu minulý piatok na stretnutí s Orbánom údajne jednohlasne rozhodlo, že na post prezidenta republiky bude nominovať Jánosa Ádera.

Podľa informácií maďarskej tlačovej agentúry MTI Áder, ktorý je v súčasnosti poslancom Európskeho parlamentu, už dávnejšie s nomináciou súhlasil.

Predseda parlamentnej frakcie Fideszu János Lázár pri príchode na predpoludňajšiu schôdzku poslaneckých klubov vládnych strán Fidesz a KDNP novinárom povedal, že na večerné mimoriadne rokovanie frakcie Fideszu Ádera nepozvali.

Detaily o príprave kandidatúry na post hlavy štátu, ale ani bližšie informácie o piatkovom zasadnutí predsedníctva Fideszu Lázár neposkytol.

Rada parlamentu minulý týždeň oznámila, že poslanci budú voliť novú hlavu štátu v parlamentnom rokovacom týždni, ktorý sa začne 23. apríla.