Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Orbán prezentoval silu, Bajnai sa vracia priskoro

JB 24 Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán 23. októbra 2012 pri príležitosti štátneho sviatku výročia revolúcie v roku 1956 odovzdal v Budapešti v parlamente štátne vyznamenanie – medailu Rad maďarskej cti bývalej učiteľke Ilone Tamásovej z Rimavskej Soboty, ktorá prišla o slovenské občianstvo. Foto: TASR/MTI

Podľa maďarských politológov sa expremiér Gordon Bajnai vracia do politiky priskoro. Na zhromaždeniach opozície bolo totiž asi desaťkrát menej ľudí, než na poslednom provládnom.

Budapešť 24. októbra (TASR) – Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok pred 150.000 priaznivcami pri príležitosti štátneho sviatku výročia revolúcie 1956 posilňoval prejavom svoj tábor. Expremiér Gordon Bajnai pred desiatkami tisíc protivládnych demonštrantov ohlásil návrat do politiky, ktorý sa však zdá byť priskorý, citovala dnes maďarská tlačová agentúra MTI analytika inštitútu Századvég Tamása Láncziho.

Podľa jeho názoru si vládna strana Maďarský občiansky zväz-Fidesz vedome budovala v utorok svoju celodennú politickú akciu, ktorá sa začala provládnym Pochodom mieru za Maďarsko a vyvrcholila Orbánovým prejavom na Kossuthovom námestí.

Hlavným motívom vystúpenia premiéra Orbána bolo posilnenie vlastného tábora a - na druhej strane - cieľom masového zhromaždenia deklarovať politickú silu. Lánczi zdôraznil, že na podujatiach vládnej strany bolo takmer desaťnásobne viac ľudí než dohromady na všetkých zhromaždeniach opozície.

Bajnaiho návrat zatiaľ ťažko zhodnotiť, priznáva analytik

V súvislosti s návratom Bajnaiho do politiky analytik Századvégu poznamenal, že Orbán je súčasne pod vonkajším i vnútorným tlakom, čo je dobrá príležitosť pre opozičné akcie. Dodal, že aj Bajnai využil túto situáciu na návrat do politiky.

Vhodnosť tohto kroku bude možné zhodnotiť až odstupom času, je však zrejmé, že poldruha roka pred voľbami to môže byť priskoré, konštatoval Lánczi.

Attila Juhász, politológ inštitútu Political Capital, podčiarkol, že Orbán stavia svoju vládu v tábore svojich prívržencov do pozície bojovníka za slobodu, ktorý bojuje proti cudzincom a nepriateľom národa. Predseda vlády prejavom uspokojil svoj tábor, mimo neho však sotva vzbudil mimoriadnu pozornosť.

Bajnai sa postavil v prejave už nielen do úlohy expremiéra, ale aj vyzývateľa terajšej vlády. "Jeho reč bola adresovaná politickému stredu, ktorej významná väčšina nie je zaviazaná žiadnej z terajších politických strán," podotkol Juhász.

Založenie volebného hnutia Spolu za 2014 (rok, kedy budú v Maďarsku najbližšie parlamentné voľby), ktorého iniciátormi sú skupina zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla), Hnutie maďarská Solidarita a Spolok domov a pokrok, bolo dobre načasované. Najmä z pohľadu povinnej registrácie voličov, kvôli ktorej sa volebná kampaň môže začať už budúce leto, povedal Juhász.