Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán pricestoval do Helsínk na zjazd Europskej ľudovej strany

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stredajší zjazd delegátov EPP určí volebného lídra tejto skupiny pre budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu (EP) a tiež nádejného uchádzača o post predsedu Európskej komisie.

Budapešť/Helsinki 7. novembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po návšteve Šanghaja pricestoval v stredu z Číny do Helsínk. Vo fínskom hlavnom meste sa podľa agentúry MTI zúčastní na dvojdňovom zjazde Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS), ktorá je najväčšou politickou rodinou v Európe.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi pre MTI uviedol, že v prestávke zjazdu, ktorý sa začne v stredu popoludní, bude maďarský premiér rokovať s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom a vo svojej rezidencii ho prijme aj hostiteľ zjazdu EPP - fínsky premiér Juha Sipilä.

Stredajší zjazd delegátov EPP určí volebného lídra tejto skupiny pre budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu (EP) a tiež nádejného uchádzača o post predsedu Európskej komisie. Môže sa ním stať šéf frakcie EPP v EP Manfred Weber z Nemecka alebo bývalý fínsky premiér Alexander Stubb.

Havasi pripomenul, že Orbán už avizoval, že v súčasnej situácii podporí kandidatúru Bavora Webera.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)