Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbán pricestoval do Teheránu na oficiálnu návštevu Iránu

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarská a iránska strana podpíše počas stretnutia niekoľko dvojstranných dohôd.

Budapešť/Teherán 30. novembra (TASR) - Vo vzťahu Maďarska a Iránu sa začína nová éra, vyhlásil dnes v Teheráne predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po rokovaní s prvým iránskym viceprezidentom Eshákom Džahángírím. Maďarského premiéra, ktorý začal dvojdňovú oficiálnu návštevu, prijali v iránskom hlavnom meste s vojenskou poctou.

Podľa agentúry MTI Orbán na prvej schôdzke vyjadril radosť z toho, že Irán prekonal obdobie sankcií a vrátil sa do života svetového hospodárstva a svetovej politiky.

Džahángírí poukázal na skutočnosť, že hospodárske vzťahy Iránu a Maďarska zaznamenali v uplynulých rokoch výrazný prepad. Súčasne však vyjadril presvedčenie, že terajšia návšteva maďarského premiéra hospodársku spoluprácu posilní.

Ministri oboch krajín podpísali pri tejto príležitosti dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a stimulovaní investícií, ako aj ďalšie zmluvy. Popri viacerých členoch vlády je v maďarskej delegácii aj skupina podnikateľov, ktorá paralelne s politickými schôdzkami vedie v Teheráne hospodárske rokovania.

Predsedu maďarskej vlády v utorok prijmú aj iránsky prezident Hasan Rúhání a najvyšší iránsky duchovný Alí Chameneí.