Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Orbán prijal predsedu Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku

Demonštranti držia transparenty s podobizňou poslanca Jobbiku Mártona Gyöngyösia , ktorému primaľovali Hitlerove fúzy počas masového protestu s názvom Nie - Protinacistické hnutie na Kossuthovom námestí v Budapešti 2. decembra 2012. Foto: TASR/MTI

Zároveň označil v parlamente minulotýždňové antisemitské vystúpenie poslanca Jobbiku Mártona Gyöngyösiho za "nenáležité Maďarsku".

Budapešť 4. decembra (TASR) – O situácii židov žijúcich v Maďarsku sa informoval maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý vo svojom úrade prijal predsedu Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) Pétera Feldmájera. Informovala o tom dnes tlačová agentúra MTI.

Feldmájer na schôdzke, ktorá sa konala v pondelok večer, vyjadril premiérovi vďaku za jeho prejav v parlamente. Predseda MAZSIHISZ-u tiež ocenil, že protinacistickej demonštrácie v nedeľu na Kossuthovom námestí sa zúčastnil aj predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán.

Orbán v pondelok označil v parlamente minulotýždňové antisemitské vystúpenie poslanca Jobbiku Mártona Gyöngyösiho za "nenáležité Maďarsku". Gyöngyösi na plenárnom zasadnutí parlamentu okrem iného povedal, že je čas, aby zmapovali, koľko židov žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde.

"Kým budem stáť na tomto mieste, v Maďarsku sa nikomu nemôže nič stať kvôli jeho viere, presvedčeniu či pôvodu. Chcel by som jasne deklarovať, že my Maďari ochránime svojich židovských spoluobčanov," zdôraznil pred poslancami Orbán.