Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko sa musí dohodnúť s Ruskom na dodávkach zemného plynu

Viktor Orbán (vľavo) a Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Maďarský premiér vyjadril nádej, že sa o najdôležitejších bodoch zmlúv podarí dohodnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas jeho februárovej budapeštianskej návštevy.

Budapešť/Brusel 23. januára (TASR) - Maďarsko sa musí dohodnúť s Ruskom na dlhodobých zmluvách o dodávkach zemného plynu v záujme toho, aby maďarské hospodárstvo mohlo fungovať a aby mali domácnosti zaručené dodávky plynu. Vyhlásil to dnes v Bruseli pre maďarské verejnoprávne médiá predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér vyjadril nádej, že sa o najdôležitejších bodoch zmlúv podarí dohodnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas jeho februárovej budapeštianskej návštevy.

Putin na pracovnú návštevu Maďarska pricestuje 17. februára, oznámil v stredu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie poznamenal, že Putin opätuje vlaňajšiu moskovskú návštevu premiéra Viktora Orbána. Témami rozhovorov budú dvojstranné politické a hospodárske vzťahy, záležitosti energetickej bezpečnosti, ale aj ukrajinský ozbrojený konflikt, dodal Szijjártó.