Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán: Rakúšanom sa neoplatí dúfať, že dokážu narušiť jednotu V4

Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Týmito slovami reagoval dnes vo vysielaní verejnoprávneho maďarského rozhlasu premiér Viktor Orbán na nedávne vyjadrenie rakúskeho kancelára Christiana Kerna.

Budapešť 7. júla (TASR) - Nikdy nie je šťastné, ak človek v politike zmieša túžby s realitou. Týmito slovami reagoval dnes vo vysielaní verejnoprávneho maďarského rozhlasu premiér Viktor Orbán na nedávne vyjadrenie rakúskeho kancelára Christiana Kerna na odlišnosti v rámci skupiny krajín Vyšehradskej štvorky.

Šéf rakúskej spolkovej vlády v interview pre nemecký denník Handelsblatt hovoril o istom rozdelení V4, pričom na jednu stranu zaradil ČR a SR, kým na druhú Maďarsko a Poľsko.

Kern zdôraznil, že už opakovane boli Maďarsku a Poľsku adresované výzvy týkajúce sa solidarity medzi členskými krajinami Únie bez toho, aby sa dosiahol pokrok. Teraz však tento konflikt treba vyriešiť, poznamenal a dodal: "Niektoré vlády konajú tak, ako by Európa bola bankomatom a nie spoločenstvom hodnôt."

Christian Kern podporil možné ďalšie sankcie EÚ voči Maďarsku a Poľsku pre nedostatok spolupráce a solidarity v utečeneckej problematike. "Ak niekto neplní svoje záväzky, musí mať tento postoj dôsledky," zdôraznil okrem iného a pripomenul márne apely týkajúce sa solidarity z minulosti.

Viktor Orbán podľa vlastných slov chápe, že Rakúšanov bolí, že chýbajú vo vyšehradskej spolupráci. Alpskú republiku označil predseda maďarskej vlády za síce talentovaný štát s vysokou životnou úrovňou, avšak v zahraničnopolitickom slova zmysle za bezradný a za krajinu bez partnerov. "Našim rakúskym priateľom sa neoplatí dúfať, že dokážu narušiť jednotu V4," zdôraznil maďarský premiér vo vysielaní rozhlasovej stanice Kossuth rádió.

Predseda maďarskej vlády hovoril v interview aj o súčasnej kampani vlády, ktorej terčom je americký finančník maďarského pôvodu George Soros a na ukončenie ktorej vyzval už vo štvrtok predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz) András Heisler.

"Nenechajme, aby sa nakoniec smial Soros!" píše sa na bilbordoch s portrétom finančníka, ktoré rozvešali po celej krajine v týchto dňoch. Plagáty sú označené ako Národná konzultácia 2017 a je na nich uvedená poznámka, že 99 percent ľudí (Maďarov) odmieta ilegálnu migráciu. V podobnom duchu sú nakrútené aj klipy vysielané verejnoprávnou televíziou krajiny.

Heisler pripomenul, že Mazsihisz od začiatku upozorňoval na vážne riziká takejto kampane. Nejde síce o otvorenú antisemitskú kampaň, avšak jej prostredníctvom by sa - podľa zväzu - mohli rozpútať aj nekontrolované antisemitské vášne. Súčasne upozornil, že prvé signály takéhoto vývoja už v krajine zaregistrovali. "Ale vzniknuté neviditeľné spoločenské škody sú podstatne vážnejšie," uviedol Heizler.

Podľa názoru Viktora Orbána však v Bruseli realizujú Sorosov prisťahovalecký plán a je správne, ak sa o tom Maďari dozvedia.

Jedným z jeho bodov je dostať milión migrantov/ročne do Európy, konštatoval Orbán, ktorý hovoril aj o druhom bode plánu, ktorým je podľa jeho slov plánovaný európsky úrad pre utečencov, prostredníctvom ktorého by sa problematika dostala mimo právomoci úradov členských krajín.

"Nie my by sme rozhodovali o tom, koho prijmeme, ale ani o rozdeľovaní migrantov," konštatoval Viktor Orbán.

Podľa jeho slov každý vie, že Maďarsko má v otázke prisťahovalectva pravdu, to je už v Európe fráza a to medzi štyrmi očami priznajú i takmer všetci premiéri. Avšak Európu neriadia ľudia, ale tí, ktorí formujú verejnú mienku, ktorí sa ideologicky s ohľadom na svoje finančné záujmy viažu k liberalizmu a rozhodujú proti vlastným krajinám, dodal Viktor Orbán. On osobne je presvedčený, že na starom kontinente nastane zvrat, pretože čoraz viac je v európskej politike počuť hlasy volajúce po zastavení migrácie.

Ak sa v Európe hovorí o prerozdeľovaní migrantov, v Afrike to vnímajú ako pozvánku, vyhlásil Viktor Orbán a dodal, že riešením by bolo zastavenie vlny v Líbyi a vyhostenie z kontinentu všetkých, ktorí sa v Európe zdržiavajú nezákonne.

Viktor Orbán vyjadril nádej, že čoraz viac národov odmietne Sorosove plány, po Taliansku očakávame v našom klube ďalších, dodal a súčasne ostro odmietol tézy hľadajúce v Bruseli paralely medzi vlnou emigrantov z Maďarska po krvavom potlačení tamojšej revolúcie z roku 1956 a súčasnou vlnou migrantov.