Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval s azerbajdžanským ministrom o prehlbovaní spolupráce

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa účastníkov rokovania v Azerbajdžane úspešne expanduje niekoľko maďarských firiem a pripravované sú aj ďalšie maďarské investície.

Budapešť 11. septembra (TASR) - O prehlbovaní vzájomnej spolupráce Maďarska s Azerbajdžanom najmä v oblasti energetiky v pondelok rokoval predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s ministrom hospodárstva Azerbajdžanu Mikayilom Jabbarovom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na schôdzke sa zúčastnili aj minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó a minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy, spresnil Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Z hľadiska energetickej bezpečnosti Maďarska bolo dôležitým momentom, že azerbajdžanská energetická spoločnosť na základe dávnejších dohôd v júli začala uskladňovať zemný plyn v maďarských zásobníkoch, uviedol Orbán.

Podľa účastníkov rokovania v Azerbajdžane úspešne expanduje niekoľko maďarských firiem a pripravované sú aj ďalšie maďarské investície. V súvislosti s rekonštrukciou Karabachu azerbajdžanská strana uviedla, že už vyčlenila obec, ktorej obnovenie bude zverené maďarským firmám.

Orbán pripomenul, že Maďarsko poskytuje každoročne 200 štipendijných miest pre azerbajdžanských študentov na maďarských univerzitách.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)