Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval s Garibašvilim aj o zachovaní kresťanských hodnôt

Na snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Dobré vzťahy Maďarska a Gruzínska posilňuje aj skutočnosť, že obe krajiny zdieľajú podobné princípy a považujú za dôležité zachovávať tradičné národné a kresťanské hodnoty, povedal hovorca.

Budapešť/Tbilisi 11. októbra (TASR) - Zachovanie kresťanských hodnôt bolo jednou z hlavných tém stredajšieho bilaterálneho rokovania predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s gruzínskym premiérom Iraklim Garibašvilim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predsedovia vlád konštatovali, že dobré vzájomné politické vzťahy Maďarska a Gruzínska posilňuje aj skutočnosť, že obe krajiny zdieľajú podobné princípy a považujú za dôležité zachovávať a presadzovať tradičné národné a kresťanské hodnoty, povedal Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Cieľom Maďarska je podľa Orbána využiť a doplniť vynikajúce maďarsko-gruzínske politické vzťahy nadviazané v posledných rokoch na podobne efektívnu spoluprácu s Gruzínskom v oblasti obchodu a hospodárstva. Na schôdzke zaznelo, že v Gruzínsku sú už prítomné významné maďarské spoločnosti a maďarskí investori sa tešia veľkej dôvere. Potenciál je aj v spolupráci v agrárnom sektore.

V Tbilisi spoločne zasadnú v stredu a vo štvrtok maďarská a gruzínska vláda.

Kaukazský server JAM-news v tejto súvislosti citoval v pondelok Orbánove vyjadrenia, ktoré uviedol pred minulotýždňovým neformálnym summitom Európskej únie v španielskej Granade. Gruzínskym novinárom povedal, že je najoddanejším zástancom európskej integrácie Gruzínska.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)