Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval v Bruseli s vedením EĽS za zatvorenými dverami

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa informácií spravodajského servera PestiSrácok.hu blízkeho maďarskej vláde ide o plánovanú schôdzku po parlamentných voľbách, v ktorých vládna strana Fidesz získala dvojtretinovú väčšinu.

Budapešť 2. mája (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu rokoval v Bruseli s predsedom Európskej ľudovej strany (EĽS) Josephom Daulom a predsedom frakcie EĽS v Európskom parlamente Manfredom Weberom za zatvorenými dverami.

Podľa informácií spravodajského servera PestiSrácok.hu blízkeho maďarskej vláde ide o plánovanú schôdzku po parlamentných voľbách, v ktorých vládna strana Fidesz získala dvojtretinovú väčšinu. Politici zrejme hovorili o plánoch novej Orbánovej vlády, ale aj o zámeroch Maďarska v rámci Európskej únie.

Server pripomína, že ľavicovo-liberálna tlač sa snaží Orbánovu bruselskú cestu interpretovať po svojom, pričom tvrdí, že vedenie EĽS si Orbána do Bruselu predvolalo na pohovor.

Hovorca premiéra Bertalan Havasi pred bruselskou cestou uviedol, že Orbán opätuje marcovú budapeštiansku návštevu Webera. Ako dodal, politici sa na schôdzke budú zaoberať otázkami úloh nadchádzajúcich rokov a budú diskutovať aj o aktuálnych záležitostiach Európskej únie.

Maďarský ľavicový denník Népszava v pondelok s odvolaním sa na informácie nemeckého denníka Die Welt uviedol, že Daul a Weber sa od znovuzvoleného maďarského premiéra chcú dozvedieť, akým spôsobom mieni pokračovať v pretváraní Maďarska na neliberálnu demokraciu.

Weber pre nemecký týždenník Der Spiegel v tejto súvislosti uviedol, že Orbánovi chcú dať najavo, že existujú isté hranice, ktoré nesmie prekročiť ani on.

EĽS sa údajne obáva, že terajšie, v poradí už druhé dvojtretinové volebné víťazstvo Orbánovej strany Fidesz "zabetónuje neliberálnu demokraciu", ktorá je charakterizovaná autoritárskym vládnutím a silným štátom.

Členmi frakcie EĽS v Európskom parlamente je 11 maďarských europoslancov zo strany Fidesz.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach