Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán sa aj tento rok stretne s Putinom

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán v počte stretnutí s Putinom prekonal všetkých svojich predchodcov.

Budapešť 15. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa aj tento rok stretne ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tieto mediálne informácie potvrdil vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV minister dodal, že Orbán s Putinom budú rokovať o ekonomických témach. Presný dátum schôdzky ešte neurčili, avšak v každom prípade to bude až po 8. novembri, informoval Lázár.

Orbán v počte stretnutí s Putinom prekonal všetkých svojich predchodcov. Predbehol aj ľavicového premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorý s ruskou stranou síce rokoval často, na rozdiel od Orbána však nie na najvyššej úrovni, konštatoval vlani spravodajský server Hvg.hu.

Péter Medgyessy, predseda vlády v rokoch 2002-2004, sa stretol s Putinom trikrát. Gyurcsány, ktorý viedol vládu od roku 2004 do roku 2009, absolvoval schôdzku s Putinom šesťkrát.

Server pripomína, že Orbán sa zmenil až v roku 2010. V prvom cykle vládnutia v rokoch 1998-2002 ho totiž neprijali v Moskve ani raz, v tom čase ale neprišiel do Budapešti ani žiadny najvyšší ruský činiteľ.

Orbán sa s Putinom osobne stretol prvýkrát ešte ako opozičný vodca v roku 2009. Ďalších sedem stretnutí absolvoval už Orbán v pozícii premiéra. Hovorí sa, že Putin sa s Orbánom dohodol na rozšírení atómovej elektrárne v Paksi práve v roku 2009, píše server.

Putin vlani v priebehu pol roka navštívil v auguste Budapešť už druhýkrát. Ruský prezident, ktorý v dejisku majstrovstiev sveta v džude v športovej hale Papp László Sportaréna rokoval s Orbánom, po schôdzke vyjadril spokojnosť s vývojom hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Maďarskom.

Bývalý socialistický minister zahraničných vecí László Kovács v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV vlani povedal, že Putin návštevami Maďarska chce demonštrovať, že má voľný vstup do Európy, pričom Orbán týmto vzťahom s Putinom môže provokovať Európsku úniu. "Ich spoločným menovateľom je, že ani jeden z nich nie je vítaným hosťom v demokraticky riadených krajinách," zdôraznil Kovács.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach