Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán sa neobáva, že by Macron zaviedol sankcie voči Maďarsku a Poľsku

Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér pre spravodajský server atv.hu dnes povedal, že Macronove výhražné vyjadrenie vníma ako súčasť kampane.

Budapešť 8. mája (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa neobáva, že by nový francúzsky prezident Emmanuel Macron zaviedol voči Maďarsku a Poľsku sankcie, ako to pred prezidentskými voľbami avizoval. Maďarský premiér pre spravodajský server atv.hu dnes povedal, že Macronove výhražné vyjadrenie vníma ako súčasť kampane.

"Taká je kampaň. Vive la France! To je všetko, gratulujem prezidentovi," povedal Orbán, ktorý Macronovi dopoludnia zablahoželal listom, v ktorom zdôraznil dôležitosť dialógu o dvojstranných vzťahoch a o záležitostiach EÚ.

"Voči tým, ktorí si nectia práva a hodnoty Európskej únie, chcem sankcie," povedal ešte počas kampane Macron a dodal, že nie je možné, aby sa krajiny v oblasti "univerzity", utečencov a základných práv správali tak, ako Poľsko či Maďarsko. Naznačil aj uplatnenie tzv. článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje napríklad pozastaviť hlasovacie práva danej členskej krajine.

Médiá blízke maďarskej vládnej strane Fidesz citeľne sympatizovali viac s migračnou politikou Macronovej súperky Marine Le Penovej, konštatoval server atv.hu.