Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Orbán sa poďakoval poslancom EP za odmietnutie Sargentiniovej správy

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Viktor Orbán oslovených poslancov ubezpečil, že nepodľahne vydieraniu a hanebnému útoku zo strany síl podporujúcich migráciu.

Budapešť 24. septembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán poslal menovite list poslancom Európskej únie, ktorí odmietli kritickú správu o stave demokracie v Maďarsku vypracovanú holandskou europoslankyňou z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou. Uviedla to v pondelok internetová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na informáciu Yahoo News.

Poslanci EP schválili Sargentiniovej správu 12. septembra v Štrasburgu. Za prijatie hlasovalo 448 poslancov, 197 bolo proti a 48 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Orbán sa poďakoval všetkým 197 poslancom za hlasovanie proti prijatiu správy. "Veľmi si cením, že ste sa postavili za suverenitu, a že ste vyjadrili svoju solidaritu," píše sa v liste maďarského premiéra.

Orbán oslovených poslancov ubezpečil, že nepodľahne vydieraniu a hanebnému útoku zo strany síl podporujúcich migráciu. "Splníme svoju európsku povinnosť: aj v budúcnosti ochránime hranice Európy i Maďarska v záujme našich občanov," cituje ATV z listu.

Schválenie správy, podľa ktorej existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt, bolo prvým krokom k začatiu konania voči Maďarsku podľa článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii pre porušenie princípov právneho štátu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach